Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 15 januari, 2018 - 14:10Uppdaterad: måndag, 15 januari, 2018 - 17:26
  • Pekka Haavisto lockade många till Fredsinstitutets lunchseminarium. Foto; Emma Lindvall

Haavisto betonar dialog mellan Åland och riket

Det är viktigt att Åland och Helsingfors hälsar på varandra och presidenten kan stöda den dialogen och debatten. Det menade De Grönas presidentkandidat Pekka Haavisto, som gästade Åland i dag. Dessutom tycker han att förståelse från rikets sida i Ålandsfrågor är av värde.

- Vi borde erkänna Ålands speciella roll och historia också i riket. Och jag tror att presidenten kan spela mycket stor roll där. Om det finns hatprat mot Åland eller så, så är det viktigt att presidenten reagerar mycket starkt på det, säger han.

I övrigt är det fred, mänskliga rättigheter, inklusive den svenskspråkiga minoritetens ställning, och miljö på både internationell och inhemsk nivå som Haavisto fört fram i sin valkampanj. Han är bland annat inte nöjd över hur det svenska språkets roll har förminskats, och tycker att det är viktigt för nordiskt samarbete och fredssamarbete.

Utav alla presidenkandidater är det bara Haavisto som ännu varit på Åland under kampanjen. Även Nils Torvalds har planerat in ett besök i slutet av januari.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »