• Camilla Gunell är besviken över takten på EU:s hållbarhetsarbete. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Publicerad: tisdag, 16 april, 2019 - 09:01

Gunell talade hållbarhet i Bryssel

Närings- och miljöminister Camilla Gunell (s) besökte Bryssel förra veckan och talade vid Regionkommitténs konferens med företrädare för lagstiftande regioner. Hon lyfte utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland, nätverket Bärkraft.ax och pilotprojektet Smart Energy Åland där Åland fungerar som testplattform för energilösningar inom förnyelsebar energi.

-Jag är besviken på hur långsamt arbetet för en hållbar framtid går på EU-nivå. Det är bra att det snart är val och att nya ivriga parlamentariker och kommissionärer driver på klimatarbetet. Institutionerna verkar sakna en tydlig struktur för hur de ska arbeta med FN:s hållbarhetmål och de saknas en gemensam metod för implementering. Även om Åland är litet är vi ett gott exempel på hur arbetet kan ske i praktiken, och det var glädjande att se att det finns ett intresse för vad vi gör. Om Åland kan vara ett inspirerande exempel för beslutsfattare på EU-nivå är vi glada för det, sade vicelantråd Camilla Gunell efter konferensen.

 

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...