Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 3 december, 2020 - 12:55Uppdaterad: torsdag, 3 december, 2020 - 14:07
  • Tingsrätten behandlade i dag ett mål om grovt narkotikabrott. Foto Malin Lundberg

Grovt narkotikabrott i tinget

I dag hölls rättegången mot en man som stod åtalas för grovt narkotikabrott, alternativt medhjälp till grovt narkotikabrott, som ska ha skett i slutet av 2017.

Enligt ledande landskapsåklagare Henrik Lindeman har den åtalade olagligen hanterat narkotika så att han i samråd med en namngiven person innehaft och hanterat åtminstone 500 gram amfetamin genom att väga och förpacka om detta.

Narkotikan har varit avsedd för förmedling.

Enligt den alternativa åtalspunkten medhjälp till grovt narkotikabrott ska den åtalade

hjälpt en namngiven person att begå grova narkotikabrott.

Under rättegången visades några videoklipp som enligt åklagaren visade när den åtalade hanterade narkotika.

Den åtalade medgav att han förekom i klippen, som enligt honom filmades för att användas i en musikvideo. Enligt honom så frågade han aldrig vad det var för substans som han skulle hantera i musikvideon. Enligt den åtalades försvarare ska mannen frikännas eftersom det saknas bevis på att det verkligen var narkotika som hanterades.

Landskapsåklagare Henrik Lindeman yrkade i sin slutplädering på fängelse i ett år och åtta månader, som kan vara villkorligt, om mannen döms för grovt narkotikabrott. Om Tingsrätten anser att det handlar om medhjälp till grovt narkotikabrott yrkar åklagaren på ett år och fyra månaders fängelse, som även det kan vara villkorligt.

Dom meddelas fredag 11 december kl 15.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »