Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 oktober, 2019 - 07:54Uppdaterad: onsdag, 16 oktober, 2019 - 09:21
  • En del av Ålandskomposten. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

Grannar vill utreda Ålandskompostens export

Ålandskomposten bryter mot lagen när man hanterar animaliska biprodukter, det vill säga slaktavfall, i sin anläggning. Det hävdar Ålandskompostens grannar i en skrivelse till landskapets jordbruksbyrå via sitt juridiska ombud.

Grannarna har fått uppgifter om att Ålandskomposten har exporterat komposterat material, som kan klassas som gödselfabrikat, till Sverige under sommaren 2019. Man undrar om jordbruksbyrån har uppgifter om denna export och om svenska myndigheter är informerade om den exporten med tanke på smittskydd.

I skrivelsen frågar man landskapets jordbruksbyrå hur tillsynen av Ålandskompostens verksamhet sköts eftersom Högsta förvaltningsdomstolen upphävt tillståndet att hantera animaliska biprodukter den 30 november 2018.

-Vilka åtgärder har jordbruksbyrån vidtagit för att försäkra sig om att det som framställs följer gödselfabrikatlagen, skriver grannarna som är oroliga över att hanteringen av avfallet kan innebära en smittorisk för djur och odlingar på deras marker som gränsar till Ålandskomposten.

Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson vill inte kommentera skrivelsen eftersom han inte läst den än.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »