Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 november, 2018 - 11:15
  • Röstberättigade getabor har fått säga sin åsikt om kommunsamgång. Arkivfoto: Malin Lundberg

Getabor positiva till Finström

En majoritet av Getaborna säger nej till landskapsregeringens förslag att slå ihop de fem norråländska kommunerna. Hälften av dem är däremot positiva till en frivillig samgång med Finström. Det framgår av en preliminär sammanställning av svaren på en enkät som skickades ut till alla röstberättigade invånare.

Förslaget om en norråländsk kommun gillas inte av 56 procent av de som svarat på enkäten, 29 procent är mer positiva och 15 procent ställer sig neutrala. Alternativet att Geta och Finström skulle slås ihop stöds helt eller delvis av 50 procent, 20 procent tar inte ställning och 29 procent är negativa. Att fortsätta som en självständig kommun får stöd av 45 procent, 23 procent ställer sig neutrala till den frågan och 32 procent är mer negativt inställda till att Geta fortsätter som idag.

217 av de 401 personer som fått enkäten hade svarat. Resultatet presenterades för kommunstyrelsen i går och ska nu sammanställas i en mer detaljerad rapport för kommunfullmäktige.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »