Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 augusti, 2018 - 13:12Uppdaterad: onsdag, 15 augusti, 2018 - 13:14
  • Geta kommunkansli. Arkivfoto: Malin Lundberg

Geta vidhåller beslut om efterskänkt skuld

Kommunstyrelsen i Geta håller fast vid sitt tidigare beslut att efterskänka huvuddelen av ungdomsföreningens skuld.

 I maj fattades beslut om att inte kräva tillbaka 10.000 euro av en skuld på totalt 12.000 euro. Det ledde till att Kim Hansson lämnade in en rättelsyrkan med krav på att beslutet upphävs. Som motivering framförde han bland annat att ärendet inte beretts på ett sakenligt sätt. Han efterlyste bland annat en redogörelse för hur beslutet ska finansieras och över skäligheten i att särbehandla en förening.

Kommundirektör Gustav Blomberg som igen utrett ärendet konstaterar i sin beredning att kommunen har möjlighet att avskriva skulder. Han menar också att en särbehandling av ungdomsföreningen kan motiveras eftersom det handlar om att trygga den kulturhistoriskt viktiga fastigheten Furulunds fortsatt försorg.

Samma ärende diskuterades år 2015 då kommunfullmäktige i Geta beslöt efterskänka hela skulden på 12.000 euro. Det beslutet upphävdes förra sommaren av förvaltningsdomstolen på grund av jäv i beredningen. Nu aktualiserades frågan igen efter en ny anhållan från ungdomsföreningen och vid gårdagens behandling i kommunstyrelsen anmälde två av ledamöterna jäv och avlägsnade sig från mötesrummet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »