Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 25 april, 2018 - 14:05
  • Kommunkansliet i Geta. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Geta för frivillig kommunsamgång

Lagförslaget om reform av kommunstrukturen äventyrar det på frivillig bas inledda reformsamarbetet mellan Geta, Finström och Sund.

Det anser kommunstyrelsen i Geta som i går behandlade ett förslag till utlåtande om landskapsregeringens lagförslag. Enligt förslaget till utlåtande, som ännu ska behandlas av kommunfullmäktige, motsätter sig Geta sammanslagningar med tvång. Dessutom sägs att en kommunindelning enligt högstadiedistrikten är bättre förankrat än det förslag regeringen tidigare hade då även Eckerö och Hammarland föreslogs ingå i Norra Ålands kommun.

På kommunfullmäktiges nästa sammanträde diskuteras också förslaget till samgångsavtal mellan Geta, Finström och Sund. Beslut i frågan fattas däremot inte som tidigare planerats i maj utan först i oktober. Orsaken till det är att de tre kommunernas gemensamma styrgrupp föreslagit att kommunsammanslagningen skjuts upp till år 2020.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »