Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 29 december, 2017 - 11:43Uppdaterad: fredag, 29 december, 2017 - 16:48
  • Geta kommunkansli. Arkivfoto Malin Lundberg

Geta anhåller om särskilt stöd

På grund en ytterst svår ekonomisk situation anhåller Geta om särskilt undersstöd från landskapet.

 Kommunstyrelsen har beslutat lämna in en anhållan till landskapsregeringen. Orsaken är att Geta kommer att få likviditetsproblem 2019 om inkomsterna från landskapsandelar och kommunalskatter blir såsom i budgeten för 2018 och ekonomiplan för 2019 och 2020. Enligt kommunstyrelsen har de ekonomiska svårigheterna sin grund i sänkta landskapsandelar.

Nästa år får Geta cirka 150.000 euro mindre i landskapsandelar än i år och budgeterar för cirka 80.000 euro mindre i kostnader. Underskottet i nästa års budget är drygt 280.000 euro och förväntas, enligt ekonomiplanen, öka de närmaste åren.

Kommunfullmäktige i Geta kommer under våren också att få ta ställning till en eventuell samgång med Finström och Sund. En utredning om det presenteras på ett invånarmöte den 17 januari.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »