• Simon Gärdenfors med stödtrupp i tingsrättens väntsal i dag. Foto: Owe Sjöblom.
Publicerad: torsdag, 11 januari, 2018 - 11:15, uppdaterad: torsdag, 11 januari, 2018 - 12:18

Gärdenfors nekar till brott

Simon Gärdenfors som utgör ena halvan av duon Far & Son hävdar sin oskuld i den rättegång som startade i dag i tingsrätten och där duon står åtalad för besittningsintrång.

 I september 2015 tog sig hiphopduon in på den ryska statens mark i Kvarnboviken, Saltvik och byggde utan lov upp vad de kallade ”en gaybar på Putins tomt”.

-Jag var inte medveten om att vi var på rysk mark. Jag trodde att vi var på åländsk mark, sade Simon Gärdefors, under rättegången i dag, där han representerade sig själv och inte hade något biträde till sin hjälp. Frej Larsson, som utgör den andra halvan av duon är inte på plats under på rättegången.

Åklagaren Henrik Lindeman yrkar på att Gärdenfors ska betala 485 euro för demontering av gaybaren.

Ryske konsuln Michail Zubov, som representerar ryska staten, anser att tilltaget ska ses som huliganism och vill att Simon Gärdenfors döms enligt finsk lag.

Fler Nyheter

Norra Medis måste flytta på grund av mögel

Medis rektor Siv Ekström intervjuas av Ann-Christine Karlsson:
Medis måste flytta från sin lokal i Norrböle på grund av mögel. Det är vävnings- och keramikverksamheten som verkat i lokalen, och nu säger rektor Siv Ekström att mögelproblemen blivit så stora att man inte kan stanna i lokalen.

Kö till dagis i Mariehamn

Behovet av barnomsorgsplatser i Mariehamn är ansträngt. Nu finns två lediga platser och cirka 25 ansökningar om plats från december till februari.

Italiens statsskuld oroar Löfström

Riksdagsledamot Mats Löfström besökte i början av veckan Rom tillsammans med en delegation från riksdagens stora utskott.

Polisen grep våldsam person på hotell

Polisen grep i natt en person som varit våldsam och hotfull i lobbyn på ett hotell.

Nu har Air Leap börjat flyga med avtalsenligt flygplan

Så här sade Per-Erik Cederqvist på landskapsregeringen i fredags efter att han pratat med Transportstyrelsen:
Det var en Saab 340 som lyfte från Mariehamns flygplats i morse klockan 06.40 för att flyga till Arlanda. Det bekräftar man på flygplatsen och det innebär att Air Leap nu börjat flyga med ett avtalsenligt plan.

Allt fler betalar för läxhjälp

Charlotta Wallén intervjuas av Tomas Tornefjell:
Allt fler familjer i riket har börjat köpa privatundervisning åt sina barn, det rapporterar Svenska Yle. På Åland växer också efterfrågan på läxhjälp och andra former av studiehjälp åt barn och ungdomar.

En person förd till sjukhus efter krock

En personbil och en cyklist var inblandade i en trafikolycka i Mariehamn Hindersböle idag strax efter klockan 17.

Markbrand i Bertbyviksskogarna

UPPDATERAD. Strax efter 14 i dag kom larm om markbrand i skogen mellan Bertbyvik och Orrdalsklint.

Man anmäld för olämpligt beteende vid Lilla Holmen

Polisen har fått in anmälningar om en man som begått sedlighetsbrott vid Lilla Holmen i Mariehamn. En person för vilken stämde överens med signalementen påträffades, greps och förhördes i ärendet under lördagen.