• Simon Gärdenfors med stödtrupp i tingsrättens väntsal i dag. Foto: Owe Sjöblom.
Publicerad: torsdag, 11 januari, 2018 - 11:15, uppdaterad: torsdag, 11 januari, 2018 - 12:18

Gärdenfors nekar till brott

Simon Gärdenfors som utgör ena halvan av duon Far & Son hävdar sin oskuld i den rättegång som startade i dag i tingsrätten och där duon står åtalad för besittningsintrång.

 I september 2015 tog sig hiphopduon in på den ryska statens mark i Kvarnboviken, Saltvik och byggde utan lov upp vad de kallade ”en gaybar på Putins tomt”.

-Jag var inte medveten om att vi var på rysk mark. Jag trodde att vi var på åländsk mark, sade Simon Gärdefors, under rättegången i dag, där han representerade sig själv och inte hade något biträde till sin hjälp. Frej Larsson, som utgör den andra halvan av duon är inte på plats under på rättegången.

Åklagaren Henrik Lindeman yrkar på att Gärdenfors ska betala 485 euro för demontering av gaybaren.

Ryske konsuln Michail Zubov, som representerar ryska staten, anser att tilltaget ska ses som huliganism och vill att Simon Gärdenfors döms enligt finsk lag.

Fler Nyheter

Begränsningar i trafiken måndag-tisdag

Det kommer att bli en del lokala trafikbegränsningar på måndag och tisdag på grund av inspektion av broar. På måndag klockan 9 inleds inspektion av...

Ålands golfklubb fick rätt i tingsrätten

Målet rörande en tidigare anställd vid Ålands golfklubb som hävdade att han blivit osakligt uppsagd förkastades idag i tingsrätten.

Utgrävningar ska ge svar på vägdragning

Daniel Anderberg och Björn Ekblom intervjuas:
För första gången på 150 år ser gamla Bomarsundsbyggnationer från 1850-talet ljuset igen. Orsaken är en planerad gång- och cykelbana som ska gå bredvid den befintliga vägen genom fästningen.

Nya ägare för HåWe-bil AB

HåWe-bil AB har köpts upp av företaget Faweto Invest AB. Bakom den nya ägaren står Christian Westergård, son till HåWe-bils grundare, VD Niclas...

Anna Häger ny ordförande för Ålands Natur & Miljö

Anna Häger intervjuad av Hans Persson-Bru
Anna Häger valdes igår till ny ordförande för Ålands Natur & Miljö.

Varuboden köper Jomalabutikens tomt

Varuboden på Åland har köpt tomten där butiken i Sviby, Jomala är belägen.

Tveksam till folkomröstning om s-lagen

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Sara Lindroos
Lantrådet Katrin Sjögren tror det skulle bli mycket svårt att folkomrösta om resultatet från förhandlingarna om självstyrelselagen.

Ny webbplats för skolpersonal

Tony Asumaa och Carola Eklund intervjuas av Marika Kvarnström
I dag lanserar landskapets utbildningsavdelning webbplatsen ”Skolresurs på Åland”. Tanken är att lärare lättare ska hitta information om till exempel läroplanen, forskning inom olika områden, styrdokument och tips på fortbildningar.

Eckerö bildar ett äldreråd

Eckerö kommun ska bilda ett äldreråd för att ge pensionärer och funktionsnedsatta en större möjlighet att påverka vardagen. Kommunfullmäktige beslutade igår att bilda äldrerådet efter en förfrågan från Eckerö pensionärsförening