• Simon Gärdenfors Foto: Hasse Persson Bru
Simon Gärdenfors intervjuas av Owe Sjöblom:
Owe Sjöblom rapporterar från rättegången (från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 11 januari, 2018 - 13:01, uppdaterad: torsdag, 11 januari, 2018 - 17:42

Gärdenfors frias

Åtalet mot Simon Gärdenfors, ena halvan i hip hop-duon Far & Son, förkastades kort efter att rättegången var avslutad. Tingsrätten kom fram till att det inte går att bevisa att Gärdenfors var den som byggde gaybaren på den ryska tomten i Saltvik och därmed kan han inte dömas för besittningsintrång.

Under rättegången sade Gärdenfors att han varit på plats på Åland, men att han inte visste om att han var på rysk mark. Han sade också att han inte hade något med själva byggnationen av kulissen som utgjorde gaybaren att göra, det stod produktionsbolaget för. Åklagaren Henrik Lindeman förde fram artiklar och TV-intervjuer som bevis där Gärdenfors sade att han varit med både i planering och utförande, men Gärdenfors menade att det var en del i marknadsföringen av inslaget.

Den andra halvan i rapduon, Frej Larsson, delgavs inte misstanke om brott inom två år och fick därför sitt åtal preskriberat.

Ryske konsuln Michail Zubov var på plats under rättegången och han kunde inte säga direkt efteråt om ryska staten överklagar domen till Åbo hovrätt.

Fler Nyheter

Begränsningar i trafiken måndag-tisdag

Det kommer att bli en del lokala trafikbegränsningar på måndag och tisdag på grund av inspektion av broar. På måndag klockan 9 inleds inspektion av...

Ålands golfklubb fick rätt i tingsrätten

Målet rörande en tidigare anställd vid Ålands golfklubb som hävdade att han blivit osakligt uppsagd förkastades idag i tingsrätten.

Utgrävningar ska ge svar på vägdragning

Daniel Anderberg och Björn Ekblom intervjuas:
För första gången på 150 år ser gamla Bomarsundsbyggnationer från 1850-talet ljuset igen. Orsaken är en planerad gång- och cykelbana som ska gå bredvid den befintliga vägen genom fästningen.

Nya ägare för HåWe-bil AB

HåWe-bil AB har köpts upp av företaget Faweto Invest AB. Bakom den nya ägaren står Christian Westergård, son till HåWe-bils grundare, VD Niclas...

Anna Häger ny ordförande för Ålands Natur & Miljö

Anna Häger intervjuad av Hans Persson-Bru
Anna Häger valdes igår till ny ordförande för Ålands Natur & Miljö.

Varuboden köper Jomalabutikens tomt

Varuboden på Åland har köpt tomten där butiken i Sviby, Jomala är belägen.

Tveksam till folkomröstning om s-lagen

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Sara Lindroos
Lantrådet Katrin Sjögren tror det skulle bli mycket svårt att folkomrösta om resultatet från förhandlingarna om självstyrelselagen.

Ny webbplats för skolpersonal

Tony Asumaa och Carola Eklund intervjuas av Marika Kvarnström
I dag lanserar landskapets utbildningsavdelning webbplatsen ”Skolresurs på Åland”. Tanken är att lärare lättare ska hitta information om till exempel läroplanen, forskning inom olika områden, styrdokument och tips på fortbildningar.

Eckerö bildar ett äldreråd

Eckerö kommun ska bilda ett äldreråd för att ge pensionärer och funktionsnedsatta en större möjlighet att påverka vardagen. Kommunfullmäktige beslutade igår att bilda äldrerådet efter en förfrågan från Eckerö pensionärsförening