Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 januari, 2018 - 13:01Uppdaterad: torsdag, 11 januari, 2018 - 17:42
  • Simon Gärdenfors Foto: Hasse Persson Bru

Gärdenfors frias

Åtalet mot Simon Gärdenfors, ena halvan i hip hop-duon Far & Son, förkastades kort efter att rättegången var avslutad. Tingsrätten kom fram till att det inte går att bevisa att Gärdenfors var den som byggde gaybaren på den ryska tomten i Saltvik och därmed kan han inte dömas för besittningsintrång.

Under rättegången sade Gärdenfors att han varit på plats på Åland, men att han inte visste om att han var på rysk mark. Han sade också att han inte hade något med själva byggnationen av kulissen som utgjorde gaybaren att göra, det stod produktionsbolaget för. Åklagaren Henrik Lindeman förde fram artiklar och TV-intervjuer som bevis där Gärdenfors sade att han varit med både i planering och utförande, men Gärdenfors menade att det var en del i marknadsföringen av inslaget.

Den andra halvan i rapduon, Frej Larsson, delgavs inte misstanke om brott inom två år och fick därför sitt åtal preskriberat.

Ryske konsuln Michail Zubov var på plats under rättegången och han kunde inte säga direkt efteråt om ryska staten överklagar domen till Åbo hovrätt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »