• Simon Gärdenfors Foto: Hasse Persson Bru
Simon Gärdenfors intervjuas av Owe Sjöblom:
Owe Sjöblom rapporterar från rättegången (från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 11 januari, 2018 - 13:01, uppdaterad: torsdag, 11 januari, 2018 - 17:42

Gärdenfors frias

Åtalet mot Simon Gärdenfors, ena halvan i hip hop-duon Far & Son, förkastades kort efter att rättegången var avslutad. Tingsrätten kom fram till att det inte går att bevisa att Gärdenfors var den som byggde gaybaren på den ryska tomten i Saltvik och därmed kan han inte dömas för besittningsintrång.

Under rättegången sade Gärdenfors att han varit på plats på Åland, men att han inte visste om att han var på rysk mark. Han sade också att han inte hade något med själva byggnationen av kulissen som utgjorde gaybaren att göra, det stod produktionsbolaget för. Åklagaren Henrik Lindeman förde fram artiklar och TV-intervjuer som bevis där Gärdenfors sade att han varit med både i planering och utförande, men Gärdenfors menade att det var en del i marknadsföringen av inslaget.

Den andra halvan i rapduon, Frej Larsson, delgavs inte misstanke om brott inom två år och fick därför sitt åtal preskriberat.

Ryske konsuln Michail Zubov var på plats under rättegången och han kunde inte säga direkt efteråt om ryska staten överklagar domen till Åbo hovrätt.

Fler Nyheter

Markbrand orsakades av engångsgrill

En liten markbrand uppstod under lördagsförmiddagen på ett berg vid Dalkarby träsk i Jomala. En engångsgrill tros vara orsaken till branden.

Tappade kontrollen över fordonet och körde in i lyktstolpe

Vid 16-tiden idag inträffade en trafikolycka i korsningen Lemlandsvägen-Örtvägen.

Läkarens tips: släck inte törsten med alkohol

Mogens Lindén intervjuas av Lukas Jacobson.
Det är viktigt att vara varsam med hur mycket alkohol man dricker enligt Mogens Lindén, klinikchef på ÅHS.

Eventuellt unga pojkar bakom gårdagens markbrand

Det har inkommit uppgifter från vittnesberättelser att det skulle handla om unga pojkar. Det säger överkonstapel Eva Fellman angående den misstänkt anlagda markbranden i Godby, Finström igår.

Färre fästingar och mördarsniglar men fler getingar

Jörgen Eriksson intervjuas av Lukas Jacobson.
Det är en dålig sommar för fästingar och mördarsniglar men en bättre för getingar. Tack vare torkan ser vi mindre fästingar och mördarsniglar i sommar.

Hyresvärd kan tvingas åtgärda varma lägenheter

Janne Eriksson intervjuas av Tomas Tornefjell.
- Många hyresgäster som lider av varma lägenheter hör av sig till oss för att få veta om det finns någon gräns för hur varmt det får vara i en lägenhet under sommaren.

Polisen varnar för bluffmejl

Polisen varnar för ett bluffmejl som en ålänning anmält att denne fått.

Finström erbjuder betesmark

Finströms kommun har bestämt sig för att gratis erbjuda djurägare i behov av tilläggsbeten fyra av kommunens markområden i Godbytrakten.

Mer tid att söka tjänsten som omsorgsdirektör

Ålands omsorgsförbund förlänger ansökningstiden till tjänsten som omsorgsdirektör.