• Simon Gärdenfors Foto: Hasse Persson Bru
Simon Gärdenfors intervjuas av Owe Sjöblom:
Owe Sjöblom rapporterar från rättegången (från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 11 januari, 2018 - 13:01, uppdaterad: torsdag, 11 januari, 2018 - 17:42

Gärdenfors frias

Åtalet mot Simon Gärdenfors, ena halvan i hip hop-duon Far & Son, förkastades kort efter att rättegången var avslutad. Tingsrätten kom fram till att det inte går att bevisa att Gärdenfors var den som byggde gaybaren på den ryska tomten i Saltvik och därmed kan han inte dömas för besittningsintrång.

Under rättegången sade Gärdenfors att han varit på plats på Åland, men att han inte visste om att han var på rysk mark. Han sade också att han inte hade något med själva byggnationen av kulissen som utgjorde gaybaren att göra, det stod produktionsbolaget för. Åklagaren Henrik Lindeman förde fram artiklar och TV-intervjuer som bevis där Gärdenfors sade att han varit med både i planering och utförande, men Gärdenfors menade att det var en del i marknadsföringen av inslaget.

Den andra halvan i rapduon, Frej Larsson, delgavs inte misstanke om brott inom två år och fick därför sitt åtal preskriberat.

Ryske konsuln Michail Zubov var på plats under rättegången och han kunde inte säga direkt efteråt om ryska staten överklagar domen till Åbo hovrätt.

Fler Nyheter

Norra Medis måste flytta på grund av mögel

Medis rektor Siv Ekström intervjuas av Ann-Christine Karlsson:
Medis måste flytta från sin lokal i Norrböle på grund av mögel. Det är vävnings- och keramikverksamheten som verkat i lokalen, och nu säger rektor Siv Ekström att mögelproblemen blivit så stora att man inte kan stanna i lokalen.

Kö till dagis i Mariehamn

Behovet av barnomsorgsplatser i Mariehamn är ansträngt. Nu finns två lediga platser och cirka 25 ansökningar om plats från december till februari.

Italiens statsskuld oroar Löfström

Riksdagsledamot Mats Löfström besökte i början av veckan Rom tillsammans med en delegation från riksdagens stora utskott.

Polisen grep våldsam person på hotell

Polisen grep i natt en person som varit våldsam och hotfull i lobbyn på ett hotell.

Nu har Air Leap börjat flyga med avtalsenligt flygplan

Så här sade Per-Erik Cederqvist på landskapsregeringen i fredags efter att han pratat med Transportstyrelsen:
Det var en Saab 340 som lyfte från Mariehamns flygplats i morse klockan 06.40 för att flyga till Arlanda. Det bekräftar man på flygplatsen och det innebär att Air Leap nu börjat flyga med ett avtalsenligt plan.

Allt fler betalar för läxhjälp

Charlotta Wallén intervjuas av Tomas Tornefjell:
Allt fler familjer i riket har börjat köpa privatundervisning åt sina barn, det rapporterar Svenska Yle. På Åland växer också efterfrågan på läxhjälp och andra former av studiehjälp åt barn och ungdomar.

En person förd till sjukhus efter krock

En personbil och en cyklist var inblandade i en trafikolycka i Mariehamn Hindersböle idag strax efter klockan 17.

Markbrand i Bertbyviksskogarna

UPPDATERAD. Strax efter 14 i dag kom larm om markbrand i skogen mellan Bertbyvik och Orrdalsklint.

Man anmäld för olämpligt beteende vid Lilla Holmen

Polisen har fått in anmälningar om en man som begått sedlighetsbrott vid Lilla Holmen i Mariehamn. En person för vilken stämde överens med signalementen påträffades, greps och förhördes i ärendet under lördagen.