• Simon Gärdenfors Foto: Hasse Persson Bru
Simon Gärdenfors intervjuas av Owe Sjöblom:
Owe Sjöblom rapporterar från rättegången (från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 11 januari, 2018 - 13:01, uppdaterad: torsdag, 11 januari, 2018 - 17:42

Gärdenfors frias

Åtalet mot Simon Gärdenfors, ena halvan i hip hop-duon Far & Son, förkastades kort efter att rättegången var avslutad. Tingsrätten kom fram till att det inte går att bevisa att Gärdenfors var den som byggde gaybaren på den ryska tomten i Saltvik och därmed kan han inte dömas för besittningsintrång.

Under rättegången sade Gärdenfors att han varit på plats på Åland, men att han inte visste om att han var på rysk mark. Han sade också att han inte hade något med själva byggnationen av kulissen som utgjorde gaybaren att göra, det stod produktionsbolaget för. Åklagaren Henrik Lindeman förde fram artiklar och TV-intervjuer som bevis där Gärdenfors sade att han varit med både i planering och utförande, men Gärdenfors menade att det var en del i marknadsföringen av inslaget.

Den andra halvan i rapduon, Frej Larsson, delgavs inte misstanke om brott inom två år och fick därför sitt åtal preskriberat.

Ryske konsuln Michail Zubov var på plats under rättegången och han kunde inte säga direkt efteråt om ryska staten överklagar domen till Åbo hovrätt.

Fler Nyheter

Fler rum för äldre i Hammarland

Planeringen av en om- och tillbyggnad av äldreboendet Hammargården går vidare.

Jonsson beklagar regeringens förtroende

Ålands framtids Axel Jonsson intervjuas av Owe Sjöblom:
Ålands framtids Axel Jonsson tycker att landskapsregeringen inte har någon vilja att visa ödmjukhet eller be om ursäkt för att det finns en minister som inte har agerat enligt vad övriga i regeringen kräver.

Liten förändring i Hammarlandsstyret

Kommunstyrelsen i Hammarland fick en ny viceordförande när fullmäktige i går valde kommunstyrelsen för 2018-2019.

14 vill leda Lumparland

14 personer har sökt tjänsten som kommundirektör i Lumparland. Kommunstyrelsens ordförande Brage Wilhelms är glad att så många visat intresse.

Ny styrelseordförande i Föglö

Efter 20 år som ordförande i Föglös kommunstyrelse lämnar Torsten Sundblom nu över ordförandeklubban till Gun-Britt Gullbrandsson.

Elevassistenterna ökar

Skolpsykolog Johanna Welander intervjuas av Marika Kvarnström:
Enligt Ålands statistik och utredningsbyrå finns det 104 elevassistenter i grundskolan på Åland. Det är en ökning med elva assistenter från år 2014, då det fanns 93 elevassistenter i landskapet. Och en ökning med 20 anställda från år 2011.

Stor uppslutning för Kökarbutik

Tf kommundirektör Johan Rothberg intervjuas av Axel Eriksson
Ett 80-tal kökarbor samlades i går kväll till ett möte för att diskutera möjligheterna att driva en butik i kommunen.

Regeringen fick fortsatt förtroende

Kansliminister Nina Fellman intervjuas av Owe Sjöblom
Landskapsregeringen fick fortsatt förtroende när lagtinget i dag röstade om det yrkande om misstroende som oppositionen lämnat.

Måtar kan fortsätta i hovrätten

Juristen Marcus Måtar kan fortsätta verka som rättegångsbiträde i Åbo hovrätt åtminstone tre år framöver.