• Gäddor med stora bölder verkar ha blivit vanligare. Foto: Benny Karlsson.
  • Foto: Benny Karlsson.
  • Foto: Benny Karlsson.
Fiskaren Benny Karlsson och sportfiskeguiden Patrik Lehtonen intervjuas av Tomas Tornefjell:
Ett längre reportage med Patrik Lehtonen och Benny Karlsson:
Publicerad: tisdag, 17 april, 2018 - 05:58, uppdaterad: tisdag, 17 april, 2018 - 10:50

Gäddor med bölder bekymrar fiskare

- De senaste två åren verkar antalet gäddor med stora bölder ha ökat. Det säger Benny Karlsson som bor i Vandö i Finström.

Det mesta tyder på att det handlar om den smittsamma sjukdomen Gäddsarkom som är böldliknande yttre tumörer som orsakas av ett så kallat retrovirus.

Benny Karlsson tror att det allt mer utbredda catch and release-fisket, där man tar upp fisken och sedan släpper tillbaka den i vattnet, kan vara en bidragande orsak till bölderna hos gäddor.

Sportfiskeguiden Patrik Lehtonen säger att det är ganska vanligt att man får gäddor med dessa bölder, men han tror inte att det finns något samband mellan bölderna och catch and release-fiske.

- Men jag håller helt med om att man ska hantera fisken med respekt och undvika att vidröra fisken innan man släpper tillbaka den i vattnet.

Fler Nyheter

Lugn helgnatt trots mycket folk i farten

Natten mellan lördag och söndag var det mycket folk i farten men ändå relativt lugnt, meddelar polisen.

Avgångar med Viggen ställs in

Två avgångar med m/s Viggen ställs in i dag eftersom skärgårdsfärjan drabbats av ett tekniskt fel. Det meddelar Niklas Karlman på landskapsregeringens infrastrukturavdelning.

Jansson vill starta union

Roger Jansson om union mellan Finland och Sverige
Tidigare riksdags- och lagtingsledamot Roger Jansson (MSÅ) vill se en union mellan Sverige, Finland och Åland. Det framkom i ett tal som han höll på...

Kor ska hållas på egen mark anser hovrätten

Hovrätten ser ingen anledning att ändra tingsrättens beslut i en dom om kor som betat på mark dom egentligen inte skulle ha varit på.

Polisen avbröt fest på Klinten

Under natten till lördag anmäldes en ungdomsfest på Klinten som störande. Enligt den som ringde skulle det finnas minderåriga på festen. Polisen...

Fyra avvisades från färja

Polisen hade kallats under de tidiga morgontimmarna till ett kryssningsfartyg som anlöpte till Mariehamn. Ordningsvakterna ombord begärde assistans...

Stina Toivonen är Årets senior

Stina Toivonen tilldelas priset Årets senior.

Det ljusnar inom ÅHS-psykiatrin

Situationen ser lite ljusare ut vad gäller psykiatriska kliniken vid Ålands hälso- och sjukvård.

Köttkonsumtion och klimat

Agronom Lars Höök
Köttkonsumtionens påverkan på vårt klimat är en aktuell fråga som kom upp under Ålands producentförbund, ÅPFs höstmöte idag när agronom Lars Höök föreläste om att neutralisera debatten om just köttkonsumtion.