• Gäddor med stora bölder verkar ha blivit vanligare. Foto: Benny Karlsson.
  • Foto: Benny Karlsson.
  • Foto: Benny Karlsson.
Fiskaren Benny Karlsson och sportfiskeguiden Patrik Lehtonen intervjuas av Tomas Tornefjell:
Ett längre reportage med Patrik Lehtonen och Benny Karlsson:
Publicerad: tisdag, 17 april, 2018 - 05:58, uppdaterad: tisdag, 17 april, 2018 - 10:50

Gäddor med bölder bekymrar fiskare

- De senaste två åren verkar antalet gäddor med stora bölder ha ökat. Det säger Benny Karlsson som bor i Vandö i Finström.

Det mesta tyder på att det handlar om den smittsamma sjukdomen Gäddsarkom som är böldliknande yttre tumörer som orsakas av ett så kallat retrovirus.

Benny Karlsson tror att det allt mer utbredda catch and release-fisket, där man tar upp fisken och sedan släpper tillbaka den i vattnet, kan vara en bidragande orsak till bölderna hos gäddor.

Sportfiskeguiden Patrik Lehtonen säger att det är ganska vanligt att man får gäddor med dessa bölder, men han tror inte att det finns något samband mellan bölderna och catch and release-fiske.

- Men jag håller helt med om att man ska hantera fisken med respekt och undvika att vidröra fisken innan man släpper tillbaka den i vattnet.

Fler Nyheter

FC Åland avgjorde på slutet

När det var drygt 10 minuter kvar av ordinarie tid var det fortfarande 0-0 mellan hemmalaget Pargas IF och FC Åland i division 3, men när matchen var slut hade FC Åland vunnit med 2-0.

Begränsningar i trafiken måndag-tisdag

Det kommer att bli en del lokala trafikbegränsningar på måndag och tisdag på grund av inspektion av broar. På måndag klockan 9 inleds inspektion av...

Ålands golfklubb fick rätt i tingsrätten

Målet rörande en tidigare anställd vid Ålands golfklubb som hävdade att han blivit osakligt uppsagd förkastades idag i tingsrätten.

Utgrävningar ska ge svar på vägdragning

Daniel Anderberg och Björn Ekblom intervjuas:
För första gången på 150 år ser gamla Bomarsundsbyggnationer från 1850-talet ljuset igen. Orsaken är en planerad gång- och cykelbana som ska gå bredvid den befintliga vägen genom fästningen.

Nya ägare för HåWe-bil AB

HåWe-bil AB har köpts upp av företaget Faweto Invest AB. Bakom den nya ägaren står Christian Westergård, son till HåWe-bils grundare, VD Niclas...

Anna Häger ny ordförande för Ålands Natur & Miljö

Anna Häger intervjuad av Hans Persson-Bru
Anna Häger valdes igår till ny ordförande för Ålands Natur & Miljö.

Varuboden köper Jomalabutikens tomt

Varuboden på Åland har köpt tomten där butiken i Sviby, Jomala är belägen.

Tveksam till folkomröstning om s-lagen

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Sara Lindroos
Lantrådet Katrin Sjögren tror det skulle bli mycket svårt att folkomrösta om resultatet från förhandlingarna om självstyrelselagen.

Ny webbplats för skolpersonal

Tony Asumaa och Carola Eklund intervjuas av Marika Kvarnström
I dag lanserar landskapets utbildningsavdelning webbplatsen ”Skolresurs på Åland”. Tanken är att lärare lättare ska hitta information om till exempel läroplanen, forskning inom olika områden, styrdokument och tips på fortbildningar.