• Gäddor med stora bölder verkar ha blivit vanligare. Foto: Benny Karlsson.
  • Foto: Benny Karlsson.
  • Foto: Benny Karlsson.
Fiskaren Benny Karlsson och sportfiskeguiden Patrik Lehtonen intervjuas av Tomas Tornefjell:
Ett längre reportage med Patrik Lehtonen och Benny Karlsson:
Publicerad: tisdag, 17 april, 2018 - 05:58, uppdaterad: tisdag, 17 april, 2018 - 10:50

Gäddor med bölder bekymrar fiskare

- De senaste två åren verkar antalet gäddor med stora bölder ha ökat. Det säger Benny Karlsson som bor i Vandö i Finström.

Det mesta tyder på att det handlar om den smittsamma sjukdomen Gäddsarkom som är böldliknande yttre tumörer som orsakas av ett så kallat retrovirus.

Benny Karlsson tror att det allt mer utbredda catch and release-fisket, där man tar upp fisken och sedan släpper tillbaka den i vattnet, kan vara en bidragande orsak till bölderna hos gäddor.

Sportfiskeguiden Patrik Lehtonen säger att det är ganska vanligt att man får gäddor med dessa bölder, men han tror inte att det finns något samband mellan bölderna och catch and release-fiske.

- Men jag håller helt med om att man ska hantera fisken med respekt och undvika att vidröra fisken innan man släpper tillbaka den i vattnet.

Fler Nyheter

Singelolycka i Hammarland

Polisen, som haft en arbetsdryg inledning på helgen, rapporterar bland annat om en misshandel i en privat bostad i Eckerö och ett ett falskt...

Markbrand i Mariehamn

Idag vid lunchtid fick Räddningsverket larm om en pågående markbrand i Västernäs i Mariehamn. Väl på plats konstaterade man att det handlade om ett...

Air Leap börjar flyga Mariehamn - Åbo

Den 20 augusti kommer flygbolaget Air Leap att börja trafikera sträckan Mariehamn - Åbo. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fiskrens kan förädlas till djurforder

Bernt Bergman från Petrolax Ab och Olof Karlsson från Nordic Trout Ab:
Det åländska Företaget Petrolax Ab vill börja förädla fiskrens till råvaror för foderproduktion.

Vissa fartyg godkända för hötransporter

Jan-Christian Welander intervjuas:
Kan du uppvisa att höet har en fuktighetsprocent på över 14 procent och om höet är balat, får rederierna transportera ensilagen utan så kallad dangerous goods certifiering eller DG-certifiering. Det menar Jan-Christian Welander, enhetschef på Trafi.

Höga transportkostnader för foder

Pernilla Wiman intervjuas:
På grund av torkan har djurägare börjat titta på alternativet att privatimportera foder från fastlandet, något som innebär skyhöga transportkostnader.

Torkan får butik att ändra köttinköpsrutiner

Sparhallen har bestämt sig för att göra som många svenska butiker och sluta köpa in kött med annat ursprung än Finland och Sverige.

Inget nytt om Åboflyget

Air Leap har inte inlett några flygningar på Åbolinjen i dag.

Mariehamns stad får skadestånd

Infrastrukturdirektör Kai Söderlund är nöjd med domen:
Westengineering Oy ska betala ett skadestånd på 250.000 euro till Mariehamns stad och stå för stadens rättegångskostnader på drygt 33.000 euro. Det framgår av en dom från Egentliga Finlands Tingsrätt.