Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 17 april, 2018 - 05:58Uppdaterad: tisdag, 17 april, 2018 - 10:50
  • Gäddor med stora bölder verkar ha blivit vanligare. Foto: Benny Karlsson.
  • Foto: Benny Karlsson.
  • Foto: Benny Karlsson.

Gäddor med bölder bekymrar fiskare

- De senaste två åren verkar antalet gäddor med stora bölder ha ökat. Det säger Benny Karlsson som bor i Vandö i Finström.

Det mesta tyder på att det handlar om den smittsamma sjukdomen Gäddsarkom som är böldliknande yttre tumörer som orsakas av ett så kallat retrovirus.

Benny Karlsson tror att det allt mer utbredda catch and release-fisket, där man tar upp fisken och sedan släpper tillbaka den i vattnet, kan vara en bidragande orsak till bölderna hos gäddor.

Sportfiskeguiden Patrik Lehtonen säger att det är ganska vanligt att man får gäddor med dessa bölder, men han tror inte att det finns något samband mellan bölderna och catch and release-fiske.

- Men jag håller helt med om att man ska hantera fisken med respekt och undvika att vidröra fisken innan man släpper tillbaka den i vattnet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »