• Gäddor med stora bölder verkar ha blivit vanligare. Foto: Benny Karlsson.
  • Foto: Benny Karlsson.
  • Foto: Benny Karlsson.
Fiskaren Benny Karlsson och sportfiskeguiden Patrik Lehtonen intervjuas av Tomas Tornefjell:
Ett längre reportage med Patrik Lehtonen och Benny Karlsson:
Publicerad: tisdag, 17 april, 2018 - 05:58, uppdaterad: tisdag, 17 april, 2018 - 10:50

Gäddor med bölder bekymrar fiskare

- De senaste två åren verkar antalet gäddor med stora bölder ha ökat. Det säger Benny Karlsson som bor i Vandö i Finström.

Det mesta tyder på att det handlar om den smittsamma sjukdomen Gäddsarkom som är böldliknande yttre tumörer som orsakas av ett så kallat retrovirus.

Benny Karlsson tror att det allt mer utbredda catch and release-fisket, där man tar upp fisken och sedan släpper tillbaka den i vattnet, kan vara en bidragande orsak till bölderna hos gäddor.

Sportfiskeguiden Patrik Lehtonen säger att det är ganska vanligt att man får gäddor med dessa bölder, men han tror inte att det finns något samband mellan bölderna och catch and release-fiske.

- Men jag håller helt med om att man ska hantera fisken med respekt och undvika att vidröra fisken innan man släpper tillbaka den i vattnet.

Fler Nyheter

Träd krossade parkerad bil

Ett träd blåste omkull i Mariehamn och krossade en parkerad bil och blockerade vägen under morgonen. Olyckan skedde på södra sidan av Storagatan, ungefär vid visit Ålands kontor.

Tillfälligt ingen specialist i psykiatri

Ålands hälso- och sjukvård har stått helt utan en specialistläkare i psykiatri de senaste två dagarna. Orsaken är att överläkaren på psykiatriska kliniken av personliga skäl behövde åka bort från Åland.

EU-parlamentsplatsen till debatt i riksdagen

Mats Löfström intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Riksdagen ska nu avgöra frågan om en åländsk plats i EU-parlamentet. Vid dagens presidentföredragning beslöts att frågan går vidare till riksdagen för behandling.

Rederier räknar med normal trafik i blåsten

Rederierna räknar med att passagerarfärjorna ska gå enligt ordinarie tidtabelI, trots att det väntas det bli blåsigt med sydlig till sydvästlig vind på omkring 17 meter per sekund på Ålands hav, Norra Östersjön, Skärgårdshavet och Bottenhavet.

Brand i Miramargaraget

Ted Andersson intervjuas av Tomas Tornefjell
En plastlåda med sand började brinna i Miramargaraget vid 13.30-tiden i dag.

Allt fler kontaktar demensföreningen

Cita Nylund och Ulf Lundahl intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Ungefär 80 unika kontakter årligen. Det har Ålands demensförening med anhöriga till sjuka med olika demenssjukdomar. -Antalet kontakter till anhöriga ökar för varje år. Vi märker att fler och fler tar kontakt med oss och att det blir allt enklare att tala om den här sortens sjukdomar och den press den sätter på anhöriga, säger demensföreningens verksamhetsledare Cita Nylund.

Väljare avgör politikers öde

Göran Djupsund intervjuas av Frippe Granlund
Frågan om en dömd politiker ska avgå eller inte avgörs från fall till fall och i slutändan av väljarna. Det säger professorn i statskunskap Göran Djupsund i en kommentar till gårdagens nyhet om att lagtingsledamot Fredrik Fredlund, Obunden samling, dömts till 75 dagars villkorligt fängelse för misshandel.

Rattfull körde i diket

Villkorligt fängelse i 65 dagar blev tingsrättens dom mot en 24-åring som åkte fast för grovt rattfylleri i våras.

Kossor betade på annans mark

Uppätna plantor och söndertrampad tomt, det är vad det handlar om när en man i en skärgårdskommun döms för besittningsintrång.