• Landskapsregeringens förslag om fyra kommuner.
Publicerad: fredag, 13 oktober, 2017 - 12:43, uppdaterad: fredag, 13 oktober, 2017 - 13:04

Fyra kommuner ska folkomrösta

Hittills är det fyra kommuner som har beslutat att det ska vara en rådgivande folkomröstning om kommunsammanslagningarna.

Det är Saltvik, Brändö, Eckerö och Hammarland, dessutom finns det en önskan om folkomröstning i Vårdö, men det formella beslutet har inte tagits ännu. Ärendet ska upp i kommunstyrelsen i slutet av månaden och fullmäktige behandlar frågan den nionde november och troligtvis blir beslutet att en folkomröstning ska hållas.

Än så länge är det bara Brändö som har formulerat frågan som ska ställas till kommuninvånarna. Ska Brändö fortsättningsvis vara en egen kommun eller gå med på landskapets förslag som innebär att skärgården blir en kommun? De tre övriga kommunerna har inte formulerat frågan ännu.

Brändö och Eckerö har satt datumet till 28 januari i samband med presidentvalets första omgång. Saltvik har samma datum i tankarna, men det är inte fastslaget och i Hammarland är det ännu oklart när folkomröstningen sker.

Fler Nyheter

Pub Stallhagen tjänade inget på Fishbait

Pub Stallhagens ägare, Christian Ekström, intervjuas av Frippe Granlund
I tre år samarbetade Christian Ekströms bolag Pub Stallhagen med först Fishbait och senare med föreningen Örock som i sin tur anordnade Fishbait-festivalen.

Ms Knipan och Odin ställer in turer

Ms Knipan angör inte Torsholma och Enklinge i dag, tisdag, på grund av rådande väderförhållanden. Det meddelar Ålandstrafiken.

Petri Carlsson lämnar stadsstyrelsen

Petri Carlsson intervjuas av Owe Sjöblom
Moderaten Petri Carlsson lämnar posten som ordförande för stadsstyrelsen. Totalt har han varit ordförande i sex år, men nu står han inte till förfogande när det är dags för att utse stadsstyrelsen för de kommande två åren.

Eckeröavgångar ställs in

M/s Eckerös avgång från Grisslehamn klockan 15.00 i dag och klockan 18.30 från Eckerö ställs in på grund av det hårda vädret.

Club Marina stäms

Häv hyresavtalet med Club Marina Ab och ålägg bolaget att ersätta obetalda hyror på drygt 42.000 euro.

Ändrad polispension sparar mycket

Pensionshandläggaren Monica Clemes förklarar varför pensionsreformen för poliserna föreslås:
Det kostar landskapsregeringen 170.000 euro om en polis går i pension fem år tidigare än andra. Det säger pensionshandläggaren Monica Clemes.

Erkännande i Visit Åland-rättegången

Den ekonomiansvarige som förskingrat pengar från sin arbetsgivare Visit Åland erkände brott i dag när rättegången drog i gång i Ålands tingsrätt.

Ny styrelseordförande i Saltvik

Saltvik har fått en ny kommunstyrelseordförande. Fullmäktige har utsett Mathias Johansson till ordförande för kommunstyrelsen som ifjol leddes av Runar Karlsson.

Vädret påverkar Gudingen

Trafikmeddelande: M/s Gudingen angör inte Kyrkogårdsö eller Husö i dag, tisdag. Orsaken är det rådande väderförhållandet, meddelar Ålandstrafiken.