Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 30 juni, 2021 - 14:06Uppdaterad: onsdag, 30 juni, 2021 - 15:26
  • Den åtalades danska försvarsadvokat Henrik Hasseris Olesen och finländska försvarsadvokat Martina Kronström. Bild: Päivi Leppänen / Yle

Frias från misstankar i Viking Sally-mordet

Egentliga Finlands tingsrätt har förkastat åtalet mot den danska mannen som var misstänkt för mord och mordförsök ombord på Viking Sally år 1987.

Ett ungt tyskt par var i juli 1987 på interrailresa och tog Viking Sally från Stockholm till Åbo. Under natten blev de attackerade ute på däcket där de sov.

Enligt åklagaren hade mannen varit på plats vid gärningstidpunkten, han har haft vetskap om vilket vapen som använts innan någon annan haft det och att han har i olika sammanhang berättat att han begått brotten ifråga.

Egentliga Finlands tingsrätt inledde behandlingen av det 34 år gamla mordfallet i maj.

Åtalet förkastas eftersom det inte har blivit styrkt att den misstänkta skulle ha varit den enda personen som skulle ha haft tillfälle och möjlighet att begå de ifrågavarande brotten. Utöver det här har mannen har inte haft någon sådan vetskap om gärningsvapnet, som aldrig hittats, som endast gärningsmannen kan ha varit i besittning av. Svaranden har inte heller erkänt sig skyldig till brotten på ett sådant sätt att hans skuld genom erkännandena skulle ha blivit styrkt eller ens sannolik.

Staten måste nu betala gottgörelse för dröjsmål vid rättegång på en summa om 3.000 euro till den danska mannen.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »