Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 februari, 2019 - 14:17
  • Biskop Björn Vikström har fått en inbjudan till diskussion av landskapet. Arkivbild

Förtydliganden behövs mellan kyrko- och självstyrelselag

Förhållandet mellan självstyrelselagen och kyrkolagen behöver en tydligare reglering. Därför har landskapet nu inbjudit biskop Björn Vikström och kanslichefen för kyrkostyrelsen Pekka Huokuna till Åland för diskussioner i frågan.

Det är sedan tidigare känt att kyrkolagen innehåller en hel del hänvisningar till statliga myndigheter och rikslagstiftning som inte går att tillämpa på Åland på de områden där Åland har självstyre. Det gäller bland annat språklagen, kommunstrukturlagen, byggnadsskyddet och fornminnen. Under våren 2018 utredde en arbetsgrupp vissa av de här frågorna, men målet för landskapet är en lagstiftning där både Ålands och kyrkans autonoma ställning respekteras och därför bjuder man nu in till ytterligare diskussioner.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »