• Låt inte kranen stå och rinna
Publicerad: torsdag, 11 oktober, 2018 - 15:40, uppdaterad: torsdag, 11 oktober, 2018 - 16:05

Fortsätt spara vatten

Ålands vatten fick idag lov av ÅMHM att sänka uttagsnivån i Långsjön och Markusbölefjärden från -70 cm till -90 cm.

- Nu har vi en frist som sträcker sig året ut, säger Christian Nordas, vd på Ålands vatten.

Just när är nivån på -75 cm och Nordas säger att det minskar en cm i veckan vid normalt uttag, så om det inte börjar regna kan Ålands vatten ha normalt uttag från Långsjön och Markusbölefjärde till årsskiftet ungefär. Utöver det så ska man titta på olika alternativ som gör att det går att ta ut mer vatten från Dalkarby träsk, vilket är vattentäkten som används som reserv. Just nu använder vattenbolaget råvattnet från Dalkarby träsk och där har vattnet minskat betydligt.

Trots detta uppmanar Ålands vatten alla att fortsätta spara vatten och tipsar om hemsidan www.vattenskydd.ax där det finns information om vad man kan göra för att spara vatten.

 

 

Fler Nyheter

Läget lugnt för Haraldsbyfabrikens framtid

Fabrikschef Christer Söderström intervjuas av Martina Eriksson
-Vi behöver inte längre gå runt och fundera på om vi ska läggas ner, idag anses vi som en duktig del av Orkla. Det säger Christer Söderström som är fabrikschef för chipsfabriken i Haraldsby.

Tillägg för omsorg i Lumparland

Kommunfullmäktige i Lumparland har nu godkänt ett tilläggsanslag på drygt 53.000 euro som socialnämnden hade äskat om.

Svar om övergödda träsket Träsk

Utbyggnaden av avloppsledningsnätet i Sund är ett sätt att förbättra situationen i det övergödda träsket Träsk. Det framgår av kommunstyrelsens svar på en skrivelse där kommunen uppmanas engagera sig i ärendet.

”Det brinner i knutarna"

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Nina Smeds
Fortfarande finns ingen färdig proposition, det vill säga ett förslag, till nytt ekonomiskt system för Åland. -Men det brinner i knutarna, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Tufft för stadens köpmän

Michele Ferrari och Jonathan Käld
Det blev en en lång diskussion på FB-gruppen Åland ekonomi efter lantrådet Katrin Sjögrens inlägg om situationen för stadens köpmän.

Oredan inom ÅBF är inte uppredd

Mikael Erickson, verksamhetsledare ÅBF.
Ålands kulturdelegation underkände i veckan den skuldredovisning som Ålands bildningsförbund tillhandahållit.

Inget behov att göra Annagården till institution

Föglö har i dag inget behov av fler institutionsplatser och att helt göra om det effektiviserade serviceboendet Annagården till ett institutionsboende är inte aktuellt.

Stan förbereder sig för värmeböljor

Beredskapen inför varma somrar var en av sakerna som diskuterades när social- och infrastrukturnämnden i Mariehamn höll ett gemensamt möte i tisdags.

Ska Ytternäs skola byggas ut?

Bildningsdirektör Kjell Nilsson om de nya behoven (från Åland idag)
Kjell Nilsson, bildningsdirektör i Mariehamn, föreslår inför nämnden att det ska påbörjas en förstudie av utbyggnadsmöjligheter av Ytternäs skola.