• Låt inte kranen stå och rinna
Publicerad: torsdag, 11 oktober, 2018 - 15:40, uppdaterad: torsdag, 11 oktober, 2018 - 16:05

Fortsätt spara vatten

Ålands vatten fick idag lov av ÅMHM att sänka uttagsnivån i Långsjön och Markusbölefjärden från -70 cm till -90 cm.

- Nu har vi en frist som sträcker sig året ut, säger Christian Nordas, vd på Ålands vatten.

Just när är nivån på -75 cm och Nordas säger att det minskar en cm i veckan vid normalt uttag, så om det inte börjar regna kan Ålands vatten ha normalt uttag från Långsjön och Markusbölefjärde till årsskiftet ungefär. Utöver det så ska man titta på olika alternativ som gör att det går att ta ut mer vatten från Dalkarby träsk, vilket är vattentäkten som används som reserv. Just nu använder vattenbolaget råvattnet från Dalkarby träsk och där har vattnet minskat betydligt.

Trots detta uppmanar Ålands vatten alla att fortsätta spara vatten och tipsar om hemsidan www.vattenskydd.ax där det finns information om vad man kan göra för att spara vatten.

 

 

Fler Nyheter

Misstänkt rattfylleri i Hammarland

Under natten inträffande en trafikolycka i Hammarland, när polisen kom till platsen visade det sig att föraren blåste positivt vid alkoholtest.

Renovering av Föglö skola blir dyrare

Renoveringen och om-och tillbyggnaden av skolan på Föglö blir dyrare än beräknat och därför föreslår nu kommunstyrelsen inför fullmäktige att tilläggsanslag beviljas.

Dagsböter för fornminnesförseelse

Nina Smeds rapporterar:
30 dagsböter på sammanlagt 1260 euro blev domen för kommunpolitikern och entreprenören Tomas Blomberg för fornminnesföreseelse 2016 i Hammarland.

IFK fyller 100

Christer Björkman om firandet:
I samband med Mariehamns 158-årsjubileum igår firade även IFK att man i år som förening fyller 100 år. Detta uppmärksammades med ett tillfälle då...

Nu håller AA till i Villa Carita

Nu har föreningen Anonyma Alkoholister (AA) fått en ny möteslokal. I måndags hölls första mötet i Mariehamns församlings Villa Carita. - Det är...

”Resultatet av en enig åländsk linje”

Roger Nordlund intervjuas av Nina Smeds:
-Det här är bara en liten del av den stora revisionen, men det är en viktig pusselbit, säger Centerns lagtingsledamot Roger Nordlund som var finansminister i den förra landskapsregeringen.

"Ännu några milstolpar kvar”

Mats Perämaa intervjuas av Nina Smeds:
-Ännu finns det några milstolpar kvar tills Åland har sitt nya ekonomiska system, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Ny kaj i Mariehamns hamn

Alef Jansson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Mariehamns hamn ska bygga om Kaj 3 för att anpassa den till Viking Lines nya fartyg. Arbetet innebär bland annat att man utrustar kajen med automatisk förtöjning.

Strejkförhandlingarna fortsätter idag

Förhandlingarna mellan Sjömansunionen och rederierna fortsätter idag och beräknas hålla på åtminstone till på lördag. Det säger Jukka Ahtela vid Riksförlikningsmannens byrå.