Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 januari, 2018 - 05:44Uppdaterad: torsdag, 11 januari, 2018 - 10:51
  • Läktaren fylldes av poliser när lagtinget diskuterade deras pensioner. Foto: Owe Sjöblom

Fortsatt kritik mot pensionsbeslut

I och med den höjda pensionsåldern för poliser försämras säkerheten och effektiviteten, säger Ålands polisförenings ordförande Magnus Gustafsson. Politikerna har inte en insikt i hur ålderstrukturen inom den åländska polisen ser ut, menar han.

-Inom de närmaste tio åren kommer en tredjedel av personalen vara över nuvarande pensionsålder.

Med åren minskar förutsättningarna att klara av skiftesarbete, att kunna jobba med fysiskt arbete och reagera snabbt. Även unga polisers karriärmöjligheter minskar i och med att de som nu skulle vara pensionärer blockerar utredartjänsterna och andra möjligheter till så kallad inre tjänst.

-Vi tror att det kommer att krävas tilläggstjänster för att säkerställa att verksamheten fungerar, säger Magnus Gustafsson.

Han regarerar också på att man inte vet säkert att åtgärden sparar pengar utan man bara ser på att alla tjänstemän inom landskapet ska ha samma pensionsålder.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »