Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 april, 2020 - 13:13Uppdaterad: torsdag, 9 april, 2020 - 15:46
  • Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru. Foto: Statsrådet

"I första hand svarar Åland för kostnaderna"

Om riksregeringens karantänsrestriktioner, som hindrar läkare från Sverige att arbeta på Åland, för med sig merkostnader är det Åland som i första hand ska stå för dem. Det uppger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) till Ålands Radio.

”Epidemin kommer att medföra extra kostnader för alla, såväl staten, landskapet, företagen som också många privatpersoner. I första hand svarar Åland för kostnaderna inom social - och hälsovården, men för att trygga tillräcklig regional finansiering har det i tilläggsbudgetarna beslutats att finansieringen ökas”, skriver hon i ett mejl till Ålands Radio.

Minister Kiuru ger inga garantier på att regeringens beslut inte kommer att försämra den åländska vården.

”Epidemin kommer att medföra en avsevärd belastning på hälso- och sjukvården i hela landet och även på Åland”, skriver hon.

Hon skriver vidare att det är social- och hälsovårdsministeriet uppgift att trygga vården på Åland och att ÅHS förhandlar med Åbo universitetssjukhus, som också enligt tidigare avtal erbjudit ålänningarna specialiserad sjukvård. Beredskapslagen gör det möjligt att förordna personal till Åland och då ska naturligtvis personalens kompetens i fråga om språkkunskaper beaktas, skriver hon.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »