• Försök till grov misshandel, blev tingsrättens dom. Foto: Malin Lundberg.
Publicerad: torsdag, 14 mars, 2019 - 11:36

"Försök till grov misshandel" efter knivbråk

Tingsrätten dömer en man i 40-årsåldern för försök till grov misshandel. Straffet blir villkorligt fängelse i 1 år och 6 månader samt ett mindre skadestånd.

Händelsen inträffade i en bostad i Strandnäs i Mariehamn under sommaren 2017, under en kväll när alla inblandade hade druckit mycket alkohol. Enligt åklagaren ska den nu dömde mannen ha begått fysiskt våld mot en annan man genom att knuffa honom och sedan upprepade gånger hugga mot hals och bröstkorg. I samband med detta ska den attackerade mannen ha värjt sig med sina händer och en tv-skärm. Även en tredje man befann sig i lägenheten, och enligt åklagaren ska den nu dömde mannen ha hotat att döda alla som befann sig i lägenheten. Åklagaren yrkade på att mannen i första hand skulle dömas till försök till dråp, men tingsrätten går alltså inte på åklagarens linje utan väljer rubriceringen försök till grov misshandel. Detta på grund av att tingsrätten visserligen anser det bevisat att mannen tagit fram sin fällkniv. Målsägandes sårskador bedöms som lindriga, däremot är det bestyrkt att han utsatts för riktade hugg. Tingsrätten anser det däremot inte styrkt bortom rimligt tvivel att den nu dömde uttalat ett trovärdigt dödshot och inte heller att intentionen var att döda.

 

 

Fler Nyheter

Nu projekteras besökscentret i Bomarsund

Tony Asumaa och Viveka Löndahl berättar mer:
Idag blev det klart att landskapsregeringen upphandlar projekteringen till besökscentret i Bomarsund. Enligt kultur- och utbildningsminister Tony Asumaa kommer det att byggas av landskapets fastighetsverk som kommer att agera hyresvärd gentemot landskapets kulturbyrå.

Vägarbeten i stan

Det är olika grävningsarbeten i Mariehamn som gör att framkomligheten är begränsad på vissa gator. Under den här veckan är Köpmansgatan delvis...

Fibernätet nere i Åva och Jurmo imorgon

På grund av omdragning av fiberkabel kommer Brändö-Kumlinge fibernät att ligga nere i Åva och Jurmo imorgon onsdag 27 mars från cirka kl 07.00 till och med torsdag 28 mars cirka kl 20.00.

Pectus permitterar personal

Anders Winkelmann intervjuas av Felix Quarnström:
Företaget Pectus permitterar sju av sina anställda. Anledningen är enligt partnern Anders Winkelmann att man förlorat en av sina stora kunder.

Isen på Slemmern har gått

Ett säkert vårtecken i Mariehamn är att isen på Slemmern gått. Det skedde igår kl 18.15.

Lägre vinst för ÅTT

Ålands-Tidnings tryckeri Ab (ÅTT) gjorde en vinst efter skatt på drygt 900.000 euro under 2018. Året innan var vinsten just över en miljon euro, skriver Ålandstidningen.

Hovrätten sänkte ersättning till misshandlad kvinna

Hovrätten sänkte ersättningen till en misshandlad kvinna från 15.000 euro till 10.000 euro i förlorade arbetsinkomster.

Viktigt att röjning i skogen lyckas

Hans Källmyr och Per Hazell
Ett välfungerande samarbete mellan aktörer är viktigt för att minimera skadorna efter stormen Alfrida, det menar Hans Källmyr, skogsskadesamordnare vid svenska skogsstyrelsen.

Hovrätten ändrar beslut om ombud

Hovrätten i Åbo häver tingsrättens beslut om att juristen Jyrki Kiianlinna inte får vara rättegångsombud eller biträde vid Ålands tingsrätt.