• Försök till grov misshandel, blev tingsrättens dom. Foto: Malin Lundberg.
Publicerad: torsdag, 14 mars, 2019 - 11:36

"Försök till grov misshandel" efter knivbråk

Tingsrätten dömer en man i 40-årsåldern för försök till grov misshandel. Straffet blir villkorligt fängelse i 1 år och 6 månader samt ett mindre skadestånd.

Händelsen inträffade i en bostad i Strandnäs i Mariehamn under sommaren 2017, under en kväll när alla inblandade hade druckit mycket alkohol. Enligt åklagaren ska den nu dömde mannen ha begått fysiskt våld mot en annan man genom att knuffa honom och sedan upprepade gånger hugga mot hals och bröstkorg. I samband med detta ska den attackerade mannen ha värjt sig med sina händer och en tv-skärm. Även en tredje man befann sig i lägenheten, och enligt åklagaren ska den nu dömde mannen ha hotat att döda alla som befann sig i lägenheten. Åklagaren yrkade på att mannen i första hand skulle dömas till försök till dråp, men tingsrätten går alltså inte på åklagarens linje utan väljer rubriceringen försök till grov misshandel. Detta på grund av att tingsrätten visserligen anser det bevisat att mannen tagit fram sin fällkniv. Målsägandes sårskador bedöms som lindriga, däremot är det bestyrkt att han utsatts för riktade hugg. Tingsrätten anser det däremot inte styrkt bortom rimligt tvivel att den nu dömde uttalat ett trovärdigt dödshot och inte heller att intentionen var att döda.

 

 

Fler Nyheter

Maxikarkki slutar sälja via Åland

Net trading group Åland AB slutar med den godisförsäljning som under namnet Maxikarkki har sålts via Åland Post.

LR svarar om effektiviteten vid Guttorp

Landskapsregeringen har nu svarat på vilka åtgärder som ska vidtas med anledning av resultaten från effektivitetsrevisionen av Ålands hälso- och sjukvård, Ålands polismyndighet, vägunderhållsenheten och Ålands fiskodling i Guttorp.

Landskapet beställer specialrevision av ÅMHM

Landskapsregeringen har beslutat om en specialrevision av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

Polisen tvingades prioritera

Maria Hoikkala intervjuas:
Som Ålands radio rapporterade igår hann polisen inte fram till alla utryckningar de kallades till under tisdagen och bad i polisrapporten om ursäkt till anmälare och drabbade då resurserna inte räckte till.

Svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor

Olli-Pekka Lehtonen:
Det har varit svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor till ÅHS den här sommaren säger Olli-Pekka Lehtonen chefsläkare på ÅHS.

Villkorligt fängelse yrkas för grov stöld

Fem månaders villkorligt fängelse för grov stöld. Det yrkade åklagaren på under dagens rättegång där en man stod åtalad för att i april 2017 ha brutit sig in i en bostad i Sund genom att krossa ett fönster och tillgripa en flaska whisky.

Man dömd efter strypgrepp på kvinna

En 19-årig man dömdes för misshandel i onsdags i tingsrätten. Mannen har i augusti i fjol, utanför Sittkoffsgallerians garage i Mariehamn, tagit strypgrepp om en kvinnas hals.

Uppsagd daghemsföreståndare får rätt i förvaltningsdomstolen

I november i fjol avslutade en kommun en daghemsföreståndares provanställning, på grund av samarbetsproblem med både personal och föräldrar.

Direktsänd EU-valdebatt i Ålands radio och Ålandskanalen

I dag klockan 15 kan ni se och höra de åländska EU-valskandidaterna Camilla Gunell och Anton Nilsson i Ålands radios valdebatt inför EU-parlamentsvalet på söndag den 26 maj.