Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 oktober, 2016 - 18:18
  • Finland måste försvara Åland men kan inte förbereda sig på att göra det. Det är ett problem enligt forskaren Charly Salonius-Pasternak. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Forskare: Ryssland drar störst nytta av demilitariseringen

- Se över det internationella avtalet och gör justeringar i det så att det bättre lämpar sig för dagens behov. Det säger forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet i en artikel på svenska Yle.

Han anser att mycket har ändrats när det gäller säkerhetsläget i Östersjön de senaste åren och att det i dagens läge är Ryssland som drar störst nytta av Ålands demilitarisering.

- Det centrala problemet är att Finland har förbundit sig att försvara Åland men får inte förbereda ett försvar av Åland, säger Salonius-Pasternak till svenska Yle.

Statsvetaren Pekka Visuri är försiktigare och menar i artikeln att man inte kan tumma på Ålands särställning och att frågan berör alla de 13 länder som i tiderna skrev under avtalet, inte bara Finland och Ryssland.

Enligt honom är Åland inte längre lika militärstrategiskt viktigt eftersom flottans roll i Östersjöområdet överlag har minskat.

- Det skulle vara en lång och besvärlig process att riva upp avtalet kring Åland och politiskt skulle det antagligen vara med skadligt än fiffigt, anser Pekka Visuri.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »