• Troligen blir det Antti Rinne till vänster som får börja göra försök att bilda regering, Foto: Owe Sjöblom
Professor emeritus Lauri Karvonen:
Publicerad: måndag, 15 april, 2019 - 15:02, uppdaterad: måndag, 15 april, 2019 - 15:07

”Förra regeringen brydde sig mindre om det svenska”

Många menar att den förra regeringen brytt sig mindre om det svenska i landet än vad regeringar gjort på mycket länge säger Lauri Karvonen, professor emeritus i statskunskap.

–Får vi en sådan regering igen blir det givetvis svårare för Åland att driva sina frågor, men en sådan konstellation är inte det främsta alternativet just nu säger Karvonen.

Hur Ålands påverkas av valet beror mest på den slutliga sammansättnigen.

Sannolikt blir det SDPs Antti Rinne som först får uppdraget att försöka bilda regering, misslyckas det kan Sannfinländarna bli nästa parti som får försöka.

–Misslyckas två regeringsrundor står vi inför en ganska allvarlig politisk kris, det är väldigt svårt att se hur man skulle kunna bilda en majoritetsregering på annan grund, säger Karvonen.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...