Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 15 februari, 2018 - 15:49Uppdaterad: torsdag, 15 februari, 2018 - 16:08
  • Det finns många fornlämningar i Långbergsöda men det går inte att bevisa att två män visste att det fanns precis där man fraktade sand ifrån. Arkivfoto: Nina Smeds.

Förkastade åtal om osann utsaga

De två män som tidigare stod åtalade för osann utsaga inför domstol friades i en dom från Ålands tingsrätt i dag.

Ärendet handlade om att männen påstått att de inte visste att det finns fornlämningar och skyddsområden i Långbergsöda, Saltvik och att de vittnat om detta i rätten. De två männen fraktade sand från platsen tillsammans med en annan man som senare senare dömdes för grov skadegörelse. I bevisningen användes bland annat ett facebook-inlägg där en av männen tagit en bild från platsen och taggat med ordet fornlämning. Tingsrätten anser att det inte kan uteslutas att taggningen och de kommentarer som gjorts på sociala medier var skämt som sedan råkat överensstämma med fakta. Taggningen och kommentarerna kan inte ses som tillräcklig bevisning att männen känt till att det finns fornlämningar på platsen och därför förkastas alltså åtalet.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »