Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 april, 2020 - 06:10Uppdaterad: onsdag, 22 april, 2020 - 06:27

Förhoppning om ny tilläggsbudget till valborg

Landskapsregeringens hoppas kunna presentera en tredje tilläggsbudget för 2020 före valborg. Det sa finansminister Torbjörn Eliasson under gårdagens presskonferens där samtliga ministrar i den åländska landskapsregeringen deltog.

Ännu en gång påtalade han det väldigt allvarliga ekonomiska läge som Åland befinner sig i med anledning av coronapandemin.
- Vi har räknat pengarna och vi har 84 miljoner euro i landskapets kassa, så det finns fortfarande rätt mycket kvar, sa Torbjörn Eliasson som inte kan säga exakt hur länge landskapet klarar sig utan lån. Hans tidigare prognos om att hela det offentliga Åland kommer att ha ett underskott på 100 miljoner euro vid årsskiftet står fast. Landskapets egna underskott vid årsskiftet uppskattar han till mellan 50 och 60 miljoner euro.

Den tredje tilläggsbudgeten blir inte lika stor som den senaste som var på 32,8 miljoner euro. Budgeten avser delvis att hjälpa de åländska kommunerna.
- Mycket handlar om hur vi hanterar kommunerna och deras ekonomi, vi måste se till att alla enheter fungerar, därför att ålänningarna lever både i kommunerna och i landskapet, säger finansminister Torbjörn Eliasson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »