Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 april, 2019 - 12:39Uppdaterad: fredag, 26 april, 2019 - 12:42
  • Så här ser Ömsens planer ut på Torggatan. Skiss: A1K och GITech

Föreslår varsammare alternativ för Boreniuska huset

Landskapets kulturbyrå uppmanar fastighetsägaren till Torggatan 9, Boreniuska huset, att inte riva fastigheten förrän delgeneralplanen för Mariehamns innerstad är klar. Det skriver man i sitt utlåtande om rivningsanmälan, som Ömsen lämnat in.

Kulturbyrån hänvisar också till en dokumentation som gjordes i augusti 2018 där man föreslår ett varsammare alternativ till en total rivning av fastigheterna på tomten. Där kombineras möjligheterna till utveckling och tillbyggnad med ett bevarande av de stadsbildsmässiga kvaliteterna och den befintliga byggnadens kulturhistoriska värde. Det innebär att man kan riva tillbyggnaden mot Ekonomigatan och bygga nytt medan Boreniuska huset bevaras och renoveras.

I en utredning över innerstadens kulturhistoriskt värdefulla byggnader som Kulturbyrån gjorde 2015 lyftes Boreniuska huset fram som en skyddsvärd byggnad i kategori B. Det innebär att den är stadsbildsmässigt värdefull och bör K-märkas, medan tillbyggnaden mot Ekonomiegatan inte klassades som kulturhistoriskt värdefull.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »