• Röntgenskötare Kristina Korpi vid MRT-apparaten. Arkivfoto: Tomas Tornefjell
Runar Karlsson och Wille Valve
Publicerad: onsdag, 18 september, 2019 - 17:48, uppdaterad: onsdag, 18 september, 2019 - 17:49

Föreslår cancerscreening med MR-apparat

Kan landskapsregeringen införa prostatacancerscreening med hjälp av den nya magnetresonansapparaten man köpt in till ÅHS? Den frågan ställde Runar Karlsson (C) i lagtingets frågestund idag.

-Prostatacancer är den vanligaste cancerformen på Åland, sade han.

Om man gör en screening i kombination med MR-apparaten kan man lätt avgöra vilka cancerformer som inte behöver åtgärdas eftersom en operation medför ganska mycket komplikationer, sade Runar Karlsson och föreslog att Åland kunde fungera som testområde för detta. Socialminister Wille Valve (MSÅ) svarade att det finns underlag från myndigheteter om effektiviteten för screeningar och att Socialstyrelsen i Sverige lyfter fram prostatacancer som befogat att inleda screening för.

-Landskapsregeringen avser att ta ett helhetsgrepp och ta fram en förordning om screeningar på Åland, sade Wille Valve och lovade ta med sig idén om att använda sig av MR-apparaten.

Fler Nyheter

Svamp på dagisgård bekämpades med Roundup

Felix Quarnström rapporterar och intervjuar Patrick Björck
Jordbruksbyrån vill utreda en incident där Finströms kommun förra veckan använde bekämpningsmedlet Roundup för att bekämpa en milt giftig svamp på Godby daghems område, något den svenske svampexperten Patrick Björck kallar tanklöst, och som inte följt de användningsvillkor som använts av finska TUKES.

Vill fördröja HFD-beslut

Centerns partiordförande Veronica Thörnroos
Lämna in kompletteringar för att fördröja Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) utlåtande om vägplanen på västra Föglö.

Poststrejk i riket påverkar Åland

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ifall en poststrejk bryter ut i riket mellan den 11 och 24 november kommer det att få följder även för Åland.

Vinna eller försvinna för IFK

Nyhetsnotisen i ljudformat
På dagen tre år efter att IFK Mariehamn tog det historiska guldet i fotbollsligan ska klubben inleda kvalet till en plats i europaspelet nästa år.

Många gjorde valkompassen på valdagen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ålands Radios valkompasser inför lagtings- och kommunalvalet gjordes av totalt runt 8530 personer och alla kompasser hade många användare under valdagen.

Knipans akterklaff har reparerats

Uppdatering: M/s Knipans akterklaff är nu reparerad och linjen Svinö-Degerby trafikeras enligt turlistan från klockan 13:15 i dag.

Vill starta ungdomsverksamhet igen

Brage Wilhelms är ordförande i Lumparlands UF
Lumparlands ungdomsförening vill att ungdomslokalen Furuborg på nytt blir en naturlig samlingsplats för ungdomar.

Extremväder kräver strategier för jordbruket

Sölve Högman
Tvära kast inom väderleken påverkar jordbruket och det finns olika strategier för att tackla det. Bland annat detta diskuterades under tisdagen vid ett seminarium som ingår i landsbygdsutvecklingsprogrammet.

Två nya i centralvalnämnden, tre lämnar pga jäv

Landskapsregeringen beslöt att tillsätta Christina von Hertzen och Britt-Marie Sjöström-Kärki som nya medlemmar i centralvalnämnden för lagtingsval.