Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 26 september, 2018 - 05:58Uppdaterad: onsdag, 26 september, 2018 - 17:35
  • Roger Nordlund tror att Mariehamn gynnas av de nya reglerna. Arkivfoto: Totte Vesterlund.
  • Petri Carlsson är tveksam till att betala ut skattemedel till andra kommuners innevånare. Arkivfoto: Totte Vesterlund.

Föreningar ska få stöd även för icke-mariehamnare

I går antog stadsfullmäktige nya regler för de stöd man betalar ut till Mariehamns föreningar. En av förändringarna är att man i framtiden ger det så kallade grundbidraget även för föreningsmedlemmar bosatta utanför Mariehamn.

Ändringen motiveras bland annat med att den väntas minska administrationen för föreningarna, det var också den del i förslaget som orsakade mest debatt.

– Ska vi betala ut våra skattemedel till andra kommuners invånare? Det ska hanteras av andra system som landskapsandelar eller PAF-bidrag sa Petri Carlsson, moderat.

Roger Nordlund, centerpartist, var däremot positiv till ändringen.

– Det är ganska lite pengar det handlar om, det ger mindre byråkrati och jag är helt övertygad att detta gynnar Mariehamn i förlängningen sa Nordlund.

Föreningar ska även kunna ansöka om alla bidrag digitalt och man slår ihop ansökningsdatumen för många av de olika bidragen för att förenkla.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »