Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 maj, 2018 - 11:07
  • På Föglö vill man att kommunreformen ska göras utan tvång. Arkivfoto: Bengt Hannus.

Föglö vill ha frivillig kommunsamgång

Kommunfullmäktige i Föglö ger kommunstyrelsen i uppdrag att ta initiativ till en diskussion med grannkommunerna om hur ett frivilligt kommunsamgående kan förverkligas.

Det här beslutet tog man på förra mötet i samband med att man färdigställde sitt utlåtande till landskapsregeringen gällande kommunreformen.

I sitt utlåtande påpekar fullmäktige bland annat att den föreslagna nya skärgårdskommunen blir mycket geografiskt splittrad och att den saknar förutsättningar att fungera så som skärgårdstrafiken ser ut i dag. Man tycker också att en låst lagtext med en förutbestämd kommunindelning är illa med tanke på att kommunindelningsutredningen kan komma fram till andra lösningar.

Ledamoten Torsten Sundblom, liberal, reserverade sig mot fullmäktiges beslut, då han tyckte att man borde framföra att Föglö inser att en förändring av kommunstrukturen på sikt är nödvändig, ett förslag som ingen annan i fullmäktige stödde.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »