• Föglöfullmäktige diskuterar budgeten på torsdag. Foto: Bengt Hannus
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 13:25, uppdaterad: tisdag, 14 november, 2017 - 13:28

Föglö budgeterar med underskott

Oförändrade skatter trots minskade landskapsbridag! Kommunstyrelsen i Föglö föreslår en budget med ett underskott på drygt 15.000 euro för nästa år.

-Egentligen har vi behov av en skattehöjning men vi väntar lite med det, säger kommundirektör Niklas Eriksson. Han räknar med att finansieringskalkylen ändå slutar på plus-minus noll.

Föglö ses som den stora förloraren när landskapsbidragen förändras. Nästa år blir det cirka 100.000 euro mindre än i år, därpå följande år ännu mindre. Budgetförslaget balanserar på 5,1 miljoner euro vilket är 2,3 procent lägre än årets budget. Den minskningen beror främst på betydligt mindre investeringar.

En ny satsning som görs för att locka både inflyttare och företag är att anställa en näringskoordinator och kommunikatör. Det sker genom att en tjänst förändras så att den till 50 procent får de nya uppgifterna.

Kommunfullmäktige diskuterar budgetförslaget på torsdag.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.