Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 18 september, 2020 - 17:23Uppdaterad: fredag, 18 september, 2020 - 17:23
  • Eleonore Hedman och Erica Öström. Foto: Peter Grönholm, ÅRTV
  • Foto: Nina Eriksen, ÅRTV

SAMLINGSARTIKEL: "Flickor dricker mer än pojkar"

Flickor dricker mer än pojkar, det visar den undersökning som Samordningsprojektet för ANDTS-arbete på Åland gjort om alkohol, tobak och narkotikaanvändning bland högstadieelever samt elever i gymnasieskolornas årskurs ett och två.

I dag släppte Folkhälsan på Åland sin ANDTS-undersökning (eller snarare ANT - droger och spelmissbruk avhandlas inte i rapporten). Elever i gymnasieskolorna och på högstadieskolorna har fått svara på frågor om sitt bruk av tobak, alkohol och droger. Men också om hur de mår och hur de uppfattar vuxenvärlden.

Först och främst: Allt är inte nattsvart när det gäller våra ungdomar. En del saker är riktigt bra. 70 procent av alla lusseelever känner att de kan prata med sina föräldrar om viktiga saker. Fler än hälften är aktiva i föreningslivet, mest inom idrott. 70 procent mår bra eller mycket bra.

Men: Fler vill se en legalisering av marijuana, hälften av alla gymnasielever vet vart de ska vända sig för att köpa olagliga droger, fler kör moped och bil berusade, eller åker med förare som är berusade. Acceptansen för droger, både lagliga och olagliga, ökar eller är som bäst oförändrad.

Det finns också skillnader mellan könen.

- Flickor dricker i större utsträckning, intensivkonsumerar alkohol i större utsträckning, röker mera och kör oftare moped berusade än pojkar, säger Erica Öström som är projektkoordinator ANDTS på Folkhälsan på Åland.

Undersökningen som gjorts på minderåriga visar också att ungdomar får tag på alkohol via sina kompisar, kompisars syskon eller genom någon vuxen bekant.

- Om man vet att man har vuxna i sitt barns närhet så får man gärna prata med dem och vara tydlig med att de inte ska köpa ut alkohol, säger Erica Öström.

Undersökningen gjordes för andra året i rad och finns i sin helhet på Folkhälsan på Ålands hemsida.

I fredagens Åland idag diskuterades resultatet. Gäster i studion var socialminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) och tidigare lantrådet och socialministern Katrin Sjögren (Lib). Åland i dags reporter Martina Eriksson besökte också Ålands Lyceum för att diskutera resultaten från rapporten.

Där träffade hon 16-årige Caspian och 18-årige Lukas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »