Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 november, 2011 - 11:23Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Fler och fler blir läkemedelsberoende

I Sverige beräknas en kvarts miljon människor vara beroende av vanliga sömntabletter och smärtstillande medel, men bara en fjärdedel av dem behandlas för sitt beroende. På Åland söker bara ett fåtal personer om året hjälp, men enligt Bitte Wahlsten som är verksamhetsansvarig för alkohol- och drogmottagningen i Mariehamn, är problemen troligtvis större. - Att så få söker hjälp beror nog på att det inte är ett klassiskt drogmissbruk. Det känns inte självklart att komma till oss för att få hjälp, säger Bitte Wahlsten. Läkemedelsberoende börjar ofta inom sjukvården. Patienten kan till exempel ha huvudvärk som inte längre släpper med vanliga tabletter och får då receptbelagda läkemedel att ta vid behov. Efter ett tag hjälper inte medicinen och dosen behöver höjas. Ibland räcker det med fyra till sex veckors regelbundet användande för att bli beroende.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »