Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 december, 2020 - 06:10Uppdaterad: tisdag, 1 december, 2020 - 07:48

Fler har testat narkotika

Andelen som har provat på narkotika har ökat snabbt i Finland från en generation till en annan.

Medan åtta procent av de som föddes på 1950-talet angav att de någon gång i livet provat på cannabis, var andelen bland de som föddes på 1960-talet 14 procent, på 1970-talet 26 procent och på 1980-talet 42 procent. Ökningen har varit accelererande.

Resultaten baseras på en analys av materialet från Institutet för hälsa och välfärds, THL, Narkotikaenkät från 2018 där 3.229 finländare i åldern 15–69 år var med.

I generation Y född på 1980-talet och generation Z född på 1990-talet är användningen av amfetamin, ecstasy, kokain, LSD och svampar betydligt vanligare än i andra åldersgrupper. Typiskt för generation Y och Z är att de har erfarenhet av klart fler substanser än äldre generationer.

-Vi har vant oss vid att tänka att användningen av narkotika ökar och minskar i vågliknande trender. Men om vi tittar på narkotikaanvändningen hos olika generationer har experimenteringen med narkotika ökat stegvis och ständigt uppåt från en generation till en annan, berättar Pekka Hakkarainen, forskningsprofessor vid THL.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »