Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 28 november, 2016 - 15:29Uppdaterad: måndag, 28 november, 2016 - 17:03
  • Först dog påfåglar, nu har också höns dött på Lilla holmen. Arkivfoto: Ann-Christine Karlsson.

Fler fåglar har dött på Lilla holmen

Nu har fler fåglar dött på Lilla holmen, det berättade veterinären Mikael Hagman som gästade Åland i dag i eftermiddag.

- Hönsen hade gått tillsammans med påfåglarna och nu har några av hönsen dött, säger Hagman.
De döda hönsen och påfåglarna skickas i dag iväg på analys och i slutet av veckan hoppas man få svar på om dödsorsaken är fågelinfluensa orsakad av det högpatogena H5N8-viruset.
Veterinärerna på ÅMHM väntar besked från Livsmedelssäkerhetsverket Evira om huruvida de höns som fortfarande lever på Lilla holmen ska avlivas direkt för att säkerställa att de inte för smittan vidare, eller om man ska avvakta tills man får provsvaren.

Sedan tidigare har jord- och skogsbruksministeriet bestämt att alla som har fåglar ska hålla dem inomhus till den sista maj med anledning av fågelinfluensan. Livsmedelssäkerhetsverket Evira har också infört restriktioner med tanke på att viruset H5N8 konstaterats i vigg i Lemland och Vårdö, mer om det kan ni läsa på landskapsregeringens hemsida på följande länk: http://www.regeringen.ax/sites/www.regeringen.ax/files/attachments/artic...

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »