• Benjamin Sidorov, patient- och klientombudsman, och Johanna Fogelström-Duns, diskriminerings- och barnombudsman. Foto: Felix Quarnström.
  • Så här såg det ut när ombudsmannamyndigheten presenterade sin verksamhetsberättelse för 2018. Foto: Felix Quarnström.
Johanna Fogelström-Duns och Benjamin Sidorov om de fördubblade missnöjesanmälningarna:
Publicerad: fredag, 22 mars, 2019 - 13:31, uppdaterad: fredag, 22 mars, 2019 - 16:58

Fler anmälningar inom omsorg, vård och socialärenden

Anmälningarna om missnöje inom barnskyddsärenden fördubblades mellan 2017 och 2018. Det framkom när Ålands ombudsmannamyndighet imorse presenterade sin verksamhetsberättelse.

Skillnaden tros delvis bero på en växande medvetenhet om vilka rättigheter man som patient eller klient har, på grund av att upplysningen idag fungerar bättre, och delvis på att de sociala myndigheterna är hårt belastade. Trots det tar man enligt patient- och klientombudsman Benjamin Sidorov den statistiska ökningen på stort allvar.
- Vi tror att den yngre generationen har en lägre tröskel till att säga ifrån medan äldre kanske har en större rädsla för represalier, men upplever man att man har problem vill vi att man direkt hör av sig till oss.
Antalet anmälningar var också i regel högre i Mariehamn jämfört med landsbygden och skärgården, något som delvis tros bero på att en kommuns litenhet kan göra att missnöjda avstår från att anmärka på andra kommuninvånare.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...