• Bernt Bergman från Petrolax Ab och Olof Karlsson från Nordic Trout Ab
Bernt Bergman från Petrolax Ab och Olof Karlsson från Nordic Trout Ab:
Bernt Bergman från Petrolax Ab och Olof Karlsson från Nordic Trout Ab (lång version från Åland idag)
Publicerad: fredag, 13 juli, 2018 - 15:16, uppdaterad: fredag, 13 juli, 2018 - 17:32

Fiskrens kan förädlas till djurforder

Det åländska Företaget Petrolax Ab vill börja förädla fiskrens till råvaror för foderproduktion.

- Vi hoppas att de åländska fiskodlarna ska bli delägare i bolaget och därmed även i den planerade anläggningen för förädling av fiskrens. Det säger projektledare Bernt Bergman från Petrolax Ab.

En preliminär kalkyl visar att en sådan anläggning skulle kostar drygt 3 miljoner euro. Men för att satsningen ska kunna bli aktuell behöver fiskodlarna mer stabila tillstånd för sin odling, helst med större kvoter än i dag.

- I dag ligger tillstånden på 10 år med en revidering efter fem år, men tillstånden borde gälla tills vidare. Det säger Olof Karlsson Vd för Nordic Trout Ab.

Fler Nyheter

Air Leap certifierat för avtalsenliga plan

Air Leap har nu fått ett så kallat AOC-certifikat vilket innebär att de klassas som ett europeiskt flygbolag och kan börja flyga med större plan på linjer till Mariehamn.

Stort intresse för Godby vägstation

Intresset för Godby vägstation är mycket stort. Landskapet har bjudit ut stationen till försäljning via mäklare och när öppen visning hölls på torsdagen blev det rusning.

Tio sägs upp från Viking Line

Jan Hanses om resultatet av samarbetsförhandlingarna:
Viking Line säger upp tio personer. Det blev resultatet av samarbetsförhandlingarna som rederiet genomfört.

Åtalades för frihetsberövande och misshandel

En man åtalades idag för misshandel, hemfridsbrott och frihetsberövande.

"Åland måste söka internationell hjälp"

Gun-Mari Lindholm om EU-parlamentsplatsen:
-Jag tycker det är bedrövligt rent ut sagt. Finska politiker måste nu berätta hur de tänker upprätthålla de internationella förpliktelser de åtagit sig i samband med självstyrelsen, säger lagtingets talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ).

Hans Mattsson Ab bygger samlingshuset

Det blir byggnadsfirma Hans Mattsson Ab som bygger ett nytt samlingshus i Jomala Prästgården by.

Boende upplever Önningebyvägen som osäker

En kvinna skriver till landskapsregeringen gällande trafiksituationen längs Önningebyvägen i Jomala. Enligt kvinnan har trafiken ökat rejält längs vägen de senaste åren, och hon menar att många bryter mot hastighetsbegränsningen på 50 kilometer i timmen. Kvinnan tycker att vägen borde breddas för att göra bättre rum åt fotgängare och cyklister.

Ny församlingspastor i Hammarland

Domkapitlet i Borgå stift har förordnat Markus Kallatsa till församlingspastor i Hammarlands församling från den 1 december i år till och med den sista november nästa år. Nu är Kallatsa församlingspastor i Tervola församling i Lappland.

EU-beskedet stor besvikelse för Löfström

Riksdagsledamot Mats Löfström intervjuas av Nina Smeds
- Det är ”game over” för den här gången, säger den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström om gårdagens besked att Åland inte får Finlands nya EU-parlamentsplats. - Det är en jättestor besvikelse även om vi vetat att vägen aldrig varit spikrak. Men nu när vi står inför faktum känns det tomt, säger han.