Ordförande för arbetsgruppen Magnus Sandberg
Publicerad: onsdag, 12 juni, 2019 - 12:54, uppdaterad: onsdag, 12 juni, 2019 - 17:04

Finsk modell rekommenderas för digitalisering inom socialvården

Det finska Kanta-systemet för e-tjänster inom socialvården borde införas som en blankettlag på Åland. Det rekommenderar en rapport framtagen av arbetsgruppen för digitalisering inom socialvården med fokus på klient-dataarkiv och tillhörande e-tjänster.

- Kanta är ett system som redan finns framtaget och som fungerar tillsammans med den finska lagstiftningen. Eftersom vi delar majoriteten av våra lagar med Riket skulle det gå enkelt att införa systemet som en blankettlag med några relevanta avvikelser, säger Magnus Sandberg, ordförande för arbetsgruppen.

Med relevanta avvikelser avses främst sådana instanser som uppkommer av att socialvården i Riket sköts främst av FPA men på Åland också har en grund i kommunerna.
- Utkomststöd och moderskapsstöd, till exempel, är något som på Åland skulle föras in i Kanta men som inte gör det på den finska sidan, säger Sandberg.

Fler Nyheter

Oförändrad inkomstskatt i Mariehamn

Inkomstskatten i Mariehamn förblir oförändrad på 17,25% under nästa år. Det beslutades i stadsfullmäktige under gårdagen.

Nytt farledsförslag för elhybridfärja

Landskapsregeringens förslag om en nybyggnad av en 1200 meter lång farled som ett led i projektet västra Föglö delges nu allmänheten.

Mopeder och bilar körs på motionsspåret i Jomala

Stefan Mattsson intervjuas:
Många ungdomar kör med mopeder och även bilar på motionsspåret i Jomala. Brukandet av fordon på spåret gör att det lämnar en del sladdspår och gör upplevelsen mindre trevlig för motionärer.

Rinne och Löfven diskuterade potentiell Östersjökonferens

Finlands statsminister Antti Rinne har gjort ett traditionellt besök till Sverige i början av statsministerperioden. Rinne valde dock att avvika från en långvarig tradition genom att avlägga sitt första utlandsbesök till Estland under den senaste helgen.

Logotypen för Åland-100 presenterades

Annika Zetterqvist och Stefan Aspberg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Landskapsregeringen har presenterat logotypen för Ålands självtyrelses hundraårsjubileum år 2021 - 2022.

Landskapsandelarna ändras inför kommunreformen

Finansminister Mats Perämaa berättar om vad förslaget skulle innebära:
Landskapsregeringen har begärt in utlåtanden på ett förslag som skulle göra ändringar i landskapsandelssystemet inför kommunsammanslagningen.

Konsumentpriserna steg med 1 procent i maj

Inflationstakten ökade med 1 procent i maj, jämfört med samma månad 2018. Det visar Ålands statistik- och utredningsbyrås konsumentprisindex.

Revisionen av självstyrelselagen fortsätter - kommitté utsedd

Ordförande Katrin Sjögren om vägen framåt mot en ny självstyrelselag:
Det mångåriga arbetet med revisionen av självstyrelselagen fortsätter. Det här efter att landskapsregeringen beslöt tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska sammanföra lagtingsgrupperna och de politiska partierna i arbetet med självstyrelserevisionen.

Segelbåt på grund vid Björkör

Ålands sjöräddningssällskap kallades vid tvåtiden i natt till Björkör i Föglö, där en segelbåt från en svensk uthyrningsfirma stod på grund.