• Jenni Lucenius i Glamiders i Långbergssöda. Foto: Nina Smeds.
  • Jenni Lucenius visar fornfynd från utgrävningarna. Foto: Nina Smeds.
Jenni Lucenius intervjuas av Nina Smeds:
Publicerad: fredag, 13 juli, 2018 - 05:50, uppdaterad: fredag, 13 juli, 2018 - 10:13

”Det finns ett behov att fortsätta”

Del tre i projektet att kartlägga fornlämningarna i Långbergsöda och Tengsöda byar i Saltvik är inne på sin nästsista vecka. Men det finns ett behov att fortsätta undersökningarna i området säger antikvarie Jenni Lucenius vid landskapets kulturbyrå.

Lucenius hoppas på budgetmedel för nästa år. Hon är förhoppningsfull eftersom man har samma regering för nästa års budget. De tre områden som man undersökt är de som prioriterats högst.

- De har mest öppna ärenden, frågor och kanske konflikter som behöver redas ut. Nu har vi fått ett bra underlag för att gå vidare med frågor som markägarna har, säger Jenni Lucenius.

Genom projektet fastställer man mer exakta gränser eftersom områdena i dagsläget bestäms av vägar, diken och fastighetsgränser. Efter grävningarna återstår ännu arbete innan gränserna är omdragna.

- Man ska analysera och sammanställa arbetet till en rapport som ligger som underlag till ett beslut om gränserna ska ritas om och i sånt fall hur, säger Jenni Lucenius.

Fler Nyheter

Finström önskar seniorboende

Kommunstyrelsen i Finström beslöt på sitt senaste möte att man ska annonsera efter utomstående aktörer som ska bygga ett seniorboende på den gamla dagistomten i Godby, som är i anslutning till äldreboendet Rosengård.

Ekonomiska överenskommelsen godkänd i riksdagen

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström om beslutet:
Idag klubbades den ekonomiska uppgörelsen mellan Åland och Helsingfors i riksdagen som ett av de sista ärendena under dagen.

Åländsk transport förberedd på minskade utsläpp

EU-parlamentariker Nils Torvalds, Hans-Erik Eker från Transmar och Åland Posts Jonas Back
EU-parlamentet enades med representanter för de olika EU-länderna igår om ett gemensamt mål för att minska koldioxidutsläppen från tung transport.

Vinden ställer till det i skärgårdstrafiken

Ålandstrafiken meddelar att dagens hårda vind ställer till det en del för m/s Gudingen och m/s Odin idag.

Lärarna respekteras på Åland

Lärarna Mikael Virta och Gustav Rask
Situationen för de åländska lärarna är bra, säger lärarna Mikael Virta och Gustav Rask som arbetar i Kyrkby högstadieskola. Debatten om situationen i skolan har gått het den senaste tiden men det är inte synd om lärarna, säger Mikael Virta.

Lemland vill ha större daghem

Camilla Pada, barnomsorgsledare i Lemland
Planeringen för att bygga nya daghem i Lemland är långt kommen och förhoppningen är att det första spadtaget för det planerade nybygget i Söderby kan tas inom det här året.

Uppdaterat: Strömmen tillbaka i Lemland

Branden är släckt i den dumper som fattade eld i Lemland. Räddningsledningen har gett lov att driftsätta högspänningsledningen igen.

Ålandsminister Berner lämnar politiken

Ålands lantråd Katrin Sjögren om att Anne Berner lämnar politiken (från Åland idag)
Ålandsminister Anne Berner föreslås som styrelsemedlem för banken SEB. Det rapporterar Dagens Industri, som hänvisar till kallelsen inför SEB:s...

Strömavbrott under förmiddagen

Det blåser kraftigt och under onsdagsförmiddagen drabbades flera platser på Åland av strömavbrott.