Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 13 juli, 2018 - 05:50Uppdaterad: fredag, 13 juli, 2018 - 10:13
  • Jenni Lucenius i Glamiders i Långbergssöda. Foto: Nina Smeds.
  • Jenni Lucenius visar fornfynd från utgrävningarna. Foto: Nina Smeds.

”Det finns ett behov att fortsätta”

Del tre i projektet att kartlägga fornlämningarna i Långbergsöda och Tengsöda byar i Saltvik är inne på sin nästsista vecka. Men det finns ett behov att fortsätta undersökningarna i området säger antikvarie Jenni Lucenius vid landskapets kulturbyrå.

Lucenius hoppas på budgetmedel för nästa år. Hon är förhoppningsfull eftersom man har samma regering för nästa års budget. De tre områden som man undersökt är de som prioriterats högst.

- De har mest öppna ärenden, frågor och kanske konflikter som behöver redas ut. Nu har vi fått ett bra underlag för att gå vidare med frågor som markägarna har, säger Jenni Lucenius.

Genom projektet fastställer man mer exakta gränser eftersom områdena i dagsläget bestäms av vägar, diken och fastighetsgränser. Efter grävningarna återstår ännu arbete innan gränserna är omdragna.

- Man ska analysera och sammanställa arbetet till en rapport som ligger som underlag till ett beslut om gränserna ska ritas om och i sånt fall hur, säger Jenni Lucenius.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »