Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 15 oktober, 2018 - 06:21Uppdaterad: måndag, 15 oktober, 2018 - 11:00
  • Filmen ska spelas in i Vikingabyn. Foto: Axel Eriksson
  • I november sker filminspelningen. Foto: Axel Eriksson
  • Lotta Skrtic Lindholm är medlem i föreningen Fibula. Foto: Axel Eriksson

Fibula letade statister

Under lördagen samlade fornföreningen Fibula statister till det brittiska filmbolaget Urban Canyons kommande dokumentär som ska spelas in i Vikingabyn i Saltvik.

Sekreteraren i föreningen, Anna Saarukka, fotograferade och bokförde intressenternas färdigheter så att bolaget på förhand ska kunna välja ut vilka som får medverka. Tanken är sedan att hela byn ska väckas till liv med både krigare, hantverkare och familjer.

–De ur produktionen som bor här kommer att betala för mat och husrum, det är inget vi gör gratis. Alla statister kommer också att få betalt, säger Anna Saarukka.

Filmen är också den första som använder sig av landskapets nya produktionsrabatt för film, något som Fibula tycker är bra.

–Vi tycker rabatten är jättebra. Under sommaren filmade en av vikingamarknadens holländska artister byn, sedan såg en vän till henne filmen och undrade om man kunde filma på platsen. Sen rullade det på vidare och när de tittade närmare på Åland hittade de produktionsrabatten, säger Saarukka.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »