Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 november, 2019 - 06:08Uppdaterad: onsdag, 13 november, 2019 - 17:30
  • Under senaste mandatperioden har det varit många möten om kommunreformen där Nina Fellman varit med. Arkivfoto

Fellman öppnar för frivillig samgång

En justerad tidtabell och frivillig samgång för kommunerna kan vara ett sätt att komma vidare i kommunstrukturreformen för den nya landskapsregeringen. Det anser Nina Fellman (S), som varit ansvarig minister för frågan den senaste mandatperioden.

Modellen är ett av de förslag som konsultfirman Henricson Ab tagit fram.
– Jag tror också att man behöver fundera på hur en medlingsprocess skulle kunna se ut, som fanns i lagen ursprungligen men som vi tog bort. Det har visat sig, tyvärr, att det är svårt att komma i mål med frivilliga processer där flera kommuner är inblandade, säger hon.
Henricson Ab anser i sin promemoria också att landskapsregeringen inledde kommunstrukturreformen för sent, men där håller Nina Fellman (S) inte med.

– Under den här mandatperioden kom vi så långt det var möjligt att komma under fyra år. När vi började var det här inte ens en fråga, säger hon.

För Geta kommun, som hör till de krisdrabbade kommunernas skara, låter frivilligheten som en bra idé. Det menar kommunstyrelsens ordförande Camilla Andersson som gästade Åland idags studio under onsdagseftermiddagen för att diskutera Henricson Ab:s slutrapport och reformvilligheten i allmänhet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »