Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 7 juni, 2021 - 15:47Uppdaterad: måndag, 7 juni, 2021 - 17:37
  • Det har blivit vanligare att unga snusar. Arkivfoto.

Färre röker men fler unga snusar

Snusandet bland unga har ökat, det visar en ny rapport om ålänningarnas alkohol-, narkotika-, drog- och tobaksbruk samt spelvanor som Åsub har publicerat.

Bland eleverna på Ålands lyceum har snusandet ökat från 0,4 procent 2009 till sju procent 2019 och på yrkesgymnasiet från åtta till 16 procent.

- Vi ser att det kommer fler produkter när det gäller snusandet, där ser vi att det finns en trend. För några år sedan såg vi en liknande trend när det gäller e-cigaretter. Det kommer nya snusprodukter och därför är intresset bland unga stort att prova nya tobaksprodukter, säger Sanna Roos, utredare på Åsub.

I rapporten framkom det också att allt färre ungdomar på yrkesgymnasiet röker i dag jämfört med 2009. Då var det totalt 40 procent som rökte på yrkesgymnasiet men den senaste undersökningen som var från 2019 visar att den siffran är nere på 20 procent.

- Vi är mer medvetna om risker och beroende med tobaksprodukter. När det gäller det förebyggande arbetet behöver vi jobba mer kontinuerligt och målmedvetet, på det sättet har vi lyckats när det gäller rökningen, säger Sanna Roos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »