• Polismästare Maria Hoikkala. Arkivfoto: Robert Jansson.
Totalt sett minskade brottsanmälningarna men anmälningarna om narkotikabrott ökade. Maria Hoikkala om polisens narkotikaprojekt:
Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 12:07, uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 12:12

Färre brott anmäldes i fjol

Antalet brottsanmälningar minskar på Åland, precis som de gör i riket. På polisstyrelsens senaste möte informerade polismästaren Maria Hoikkala om att 2255 misstänkta brott anmäldes i fjol, och det är 967 färre än under 2016.

Egendomsbrotten har minskat lite medan de anmälda brotten mot liv och hälsa blivit fler. Främst är det misshandelsbrotten som ökat, från 175 fall år 2016 till 194 fall förra året. De anmälda sexualbrotten och rattfyllerierna har varit ungefär lika många, och narkotikabrotten har ökat från 173 till 213 stycken, vilket hänger ihop med att polisen satsat på ett särskilt narkotikaprojekt.

- Projektet har varit framgångsrikt och när det avslutas nu i vår funderar vi på hur vi ska organisera oss för att fortsätta bekämpa narkotikabrotten, säger Hoikkala.

Andelen brott som klarades upp förra året var 66,5 procent vilket var en liten ökning jämfört med 2016. Räknar man bort trafikbrotten så klarades 56 procent av brotten upp, jämfört med 40,5 procent 2016. Även antalet öppna ärenden minskar, framgår ur polisstyrelsens protokoll.

Fler Nyheter

FC Åland avgjorde på slutet

När det var drygt 10 minuter kvar av ordinarie tid var det fortfarande 0-0 mellan hemmalaget Pargas IF och FC Åland i division 3, men när matchen var slut hade FC Åland vunnit med 2-0.

Begränsningar i trafiken måndag-tisdag

Det kommer att bli en del lokala trafikbegränsningar på måndag och tisdag på grund av inspektion av broar. På måndag klockan 9 inleds inspektion av...

Ålands golfklubb fick rätt i tingsrätten

Målet rörande en tidigare anställd vid Ålands golfklubb som hävdade att han blivit osakligt uppsagd förkastades idag i tingsrätten.

Utgrävningar ska ge svar på vägdragning

Daniel Anderberg och Björn Ekblom intervjuas:
För första gången på 150 år ser gamla Bomarsundsbyggnationer från 1850-talet ljuset igen. Orsaken är en planerad gång- och cykelbana som ska gå bredvid den befintliga vägen genom fästningen.

Nya ägare för HåWe-bil AB

HåWe-bil AB har köpts upp av företaget Faweto Invest AB. Bakom den nya ägaren står Christian Westergård, son till HåWe-bils grundare, VD Niclas...

Anna Häger ny ordförande för Ålands Natur & Miljö

Anna Häger intervjuad av Hans Persson-Bru
Anna Häger valdes igår till ny ordförande för Ålands Natur & Miljö.

Varuboden köper Jomalabutikens tomt

Varuboden på Åland har köpt tomten där butiken i Sviby, Jomala är belägen.

Tveksam till folkomröstning om s-lagen

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Sara Lindroos
Lantrådet Katrin Sjögren tror det skulle bli mycket svårt att folkomrösta om resultatet från förhandlingarna om självstyrelselagen.

Ny webbplats för skolpersonal

Tony Asumaa och Carola Eklund intervjuas av Marika Kvarnström
I dag lanserar landskapets utbildningsavdelning webbplatsen ”Skolresurs på Åland”. Tanken är att lärare lättare ska hitta information om till exempel läroplanen, forskning inom olika områden, styrdokument och tips på fortbildningar.