• Polismästare Maria Hoikkala. Arkivfoto: Robert Jansson.
Totalt sett minskade brottsanmälningarna men anmälningarna om narkotikabrott ökade. Maria Hoikkala om polisens narkotikaprojekt:
Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 12:07, uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 12:12

Färre brott anmäldes i fjol

Antalet brottsanmälningar minskar på Åland, precis som de gör i riket. På polisstyrelsens senaste möte informerade polismästaren Maria Hoikkala om att 2255 misstänkta brott anmäldes i fjol, och det är 967 färre än under 2016.

Egendomsbrotten har minskat lite medan de anmälda brotten mot liv och hälsa blivit fler. Främst är det misshandelsbrotten som ökat, från 175 fall år 2016 till 194 fall förra året. De anmälda sexualbrotten och rattfyllerierna har varit ungefär lika många, och narkotikabrotten har ökat från 173 till 213 stycken, vilket hänger ihop med att polisen satsat på ett särskilt narkotikaprojekt.

- Projektet har varit framgångsrikt och när det avslutas nu i vår funderar vi på hur vi ska organisera oss för att fortsätta bekämpa narkotikabrotten, säger Hoikkala.

Andelen brott som klarades upp förra året var 66,5 procent vilket var en liten ökning jämfört med 2016. Räknar man bort trafikbrotten så klarades 56 procent av brotten upp, jämfört med 40,5 procent 2016. Även antalet öppna ärenden minskar, framgår ur polisstyrelsens protokoll.

Fler Nyheter

Singelolycka i Hammarland

Polisen, som haft en arbetsdryg inledning på helgen, rapporterar bland annat om en misshandel i en privat bostad i Eckerö och ett ett falskt...

Markbrand i Mariehamn

Idag vid lunchtid fick Räddningsverket larm om en pågående markbrand i Västernäs i Mariehamn. Väl på plats konstaterade man att det handlade om ett...

Air Leap börjar flyga Mariehamn - Åbo

Den 20 augusti kommer flygbolaget Air Leap att börja trafikera sträckan Mariehamn - Åbo. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fiskrens kan förädlas till djurforder

Bernt Bergman från Petrolax Ab och Olof Karlsson från Nordic Trout Ab:
Det åländska Företaget Petrolax Ab vill börja förädla fiskrens till råvaror för foderproduktion.

Vissa fartyg godkända för hötransporter

Jan-Christian Welander intervjuas:
Kan du uppvisa att höet har en fuktighetsprocent på över 14 procent och om höet är balat, får rederierna transportera ensilagen utan så kallad dangerous goods certifiering eller DG-certifiering. Det menar Jan-Christian Welander, enhetschef på Trafi.

Höga transportkostnader för foder

Pernilla Wiman intervjuas:
På grund av torkan har djurägare börjat titta på alternativet att privatimportera foder från fastlandet, något som innebär skyhöga transportkostnader.

Torkan får butik att ändra köttinköpsrutiner

Sparhallen har bestämt sig för att göra som många svenska butiker och sluta köpa in kött med annat ursprung än Finland och Sverige.

Inget nytt om Åboflyget

Air Leap har inte inlett några flygningar på Åbolinjen i dag.

Mariehamns stad får skadestånd

Infrastrukturdirektör Kai Söderlund är nöjd med domen:
Westengineering Oy ska betala ett skadestånd på 250.000 euro till Mariehamns stad och stå för stadens rättegångskostnader på drygt 33.000 euro. Det framgår av en dom från Egentliga Finlands Tingsrätt.