• Polismästare Maria Hoikkala. Arkivfoto: Robert Jansson.
Totalt sett minskade brottsanmälningarna men anmälningarna om narkotikabrott ökade. Maria Hoikkala om polisens narkotikaprojekt:
Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 12:07, uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 12:12

Färre brott anmäldes i fjol

Antalet brottsanmälningar minskar på Åland, precis som de gör i riket. På polisstyrelsens senaste möte informerade polismästaren Maria Hoikkala om att 2255 misstänkta brott anmäldes i fjol, och det är 967 färre än under 2016.

Egendomsbrotten har minskat lite medan de anmälda brotten mot liv och hälsa blivit fler. Främst är det misshandelsbrotten som ökat, från 175 fall år 2016 till 194 fall förra året. De anmälda sexualbrotten och rattfyllerierna har varit ungefär lika många, och narkotikabrotten har ökat från 173 till 213 stycken, vilket hänger ihop med att polisen satsat på ett särskilt narkotikaprojekt.

- Projektet har varit framgångsrikt och när det avslutas nu i vår funderar vi på hur vi ska organisera oss för att fortsätta bekämpa narkotikabrotten, säger Hoikkala.

Andelen brott som klarades upp förra året var 66,5 procent vilket var en liten ökning jämfört med 2016. Räknar man bort trafikbrotten så klarades 56 procent av brotten upp, jämfört med 40,5 procent 2016. Även antalet öppna ärenden minskar, framgår ur polisstyrelsens protokoll.

Fler Nyheter

LR avvisar besvär över flygtrafik

Avvisa besvären över beslutet om flygtrafiken på rutten Mariehamn-Arlanda. Det skriver landskapsregeringen i sitt bemötande över bolaget AirAX besvär till Högsta förvaltningsdomstolen över beslutet i maj att låta Danish Air Transport ta över flygtrafikavtalet när Nextjet gått i konkurs.

Vårdfack utanför övertidsförbud

När övertidsförbudet bland olika nationella fack utlyses mellan den 26 och 28 september står merparten av de åländska fackanslutna utanför.

Finström behöver bygga ut äldreomsorgen

Jana Andersson, föreståndare vid äldreboendet Rosengård intervjuas av Tomas Tornefjell.
Ett seniorboende med lägenheter för personer mellan 55 och 75 år, en utbyggnad av kommunens effektiviserade serviceboende och ett demensboende för 8-10 personer. Det är några av de önskemål som finns med i den rapport som en arbetsgrupp tagit fram om äldreomsorgen i Finström på begäran av kommunstyrelsen.

Körde bil trots 2,7 promille i blodet

En 41-årig kvinna har av tingsrätten dömts till villkorligt fängelse i 4 månader för grovt rattfylleri.

"Psykiaterbrist hot mot rättssäkerheten"

Resedas ordförande, Henrik Lagerberg, intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Det blir ingen kontinuitet då man träffar olika läkare och rättssäkerheten vid till exempel beslut om tvångsåtgärder kan bli lidande. Det menar intresseföreningen för psykisk hälsa Reseda med anledning av läget inom psykiatri inom ÅHS.

Besvär om kommunutredare

Hammarland besvärar sig över landskapsregeringens beslut att tillsätta kommunindelningsutredare. Kommunsstyrelsen har beslutat lämna in en förvaltningsklagan till Högsta förvaltningsdomstolen.

Lärorikt vattenprojekt på Gotland

Britt Lundberg, styrelseordförande Ålands vatten
Vår prioritet är forfarande att få en dricksvattentäkt till, men Gotlands projekt med avsaltning av havsvatten är intressant. Det säger Britt Lundberg, styrelseordförande i Ålands Vatten, som gjort ett studiebesök hos sina kolleger på den svenska ön.

Granulat ska förvaras bättre i Jomala

Jomala kommun jobbar som bäst med att hitta en bättre förvaringsplats för granulat som man köper in till konstgräsplanen vid Vikingahallen.

Nöjda med Skördefesten

Intervju med Liz Mattsson från Gomorron
Än så länge är det för tidigt att säga hur många som besökte Skördefesten, men verksamhetsledare Liz Mattsson säger att de gårdar som hade flest besök räknade in mellan 8.000-12.000 personer.