• Polismästare Maria Hoikkala. Arkivfoto: Robert Jansson.
Totalt sett minskade brottsanmälningarna men anmälningarna om narkotikabrott ökade. Maria Hoikkala om polisens narkotikaprojekt:
Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 12:07, uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 12:12

Färre brott anmäldes i fjol

Antalet brottsanmälningar minskar på Åland, precis som de gör i riket. På polisstyrelsens senaste möte informerade polismästaren Maria Hoikkala om att 2255 misstänkta brott anmäldes i fjol, och det är 967 färre än under 2016.

Egendomsbrotten har minskat lite medan de anmälda brotten mot liv och hälsa blivit fler. Främst är det misshandelsbrotten som ökat, från 175 fall år 2016 till 194 fall förra året. De anmälda sexualbrotten och rattfyllerierna har varit ungefär lika många, och narkotikabrotten har ökat från 173 till 213 stycken, vilket hänger ihop med att polisen satsat på ett särskilt narkotikaprojekt.

- Projektet har varit framgångsrikt och när det avslutas nu i vår funderar vi på hur vi ska organisera oss för att fortsätta bekämpa narkotikabrotten, säger Hoikkala.

Andelen brott som klarades upp förra året var 66,5 procent vilket var en liten ökning jämfört med 2016. Räknar man bort trafikbrotten så klarades 56 procent av brotten upp, jämfört med 40,5 procent 2016. Även antalet öppna ärenden minskar, framgår ur polisstyrelsens protokoll.

Fler Nyheter

Häggblom fortsätter leda Obs

Bert Häggblom fortsätter leda Obunden samling, det kom partiets höstmöte fram till på lördagen. Även viceordföranden Christoffer Virtanen och Ann Carlsson fick förnyat förtroende.

Peter Hellgren ny vd-ersättare vid Viking line

Vice vd Peter Hellgren blir vd-ersättare vid Viking line istället för Andreas Remmer , som lämnat bolaget. Det skriver Viking line i ett...

Finström sänker skatten

Finströms kommun sänker inkomskatten med 0,50 procentenheter till 18,50 procent, det beslutade kommunfullmäktige igår.

Brist på praktikplatser stoppar sotarutbildning

Det blir ingen sotarutbildning vid Ålands yrkesgymnasium. Redan 2016 initierade landskapsregeringen en utredning vid Ålands yrkesgymnasium hur en sotarutbildning skulle ordnas. Något som man nu avskriver.

Centrumplanen är klar

Centrumplanen är klar, intervju med Sirkka Wegelius
Fler bostäder och affärslokaler, en strandboulevard i stället för Österleden samt ett parkeringshus ovanpå Select. Det är några av punkterna i Stadsarkitekt Sirkka Wegelius förslag till delgeneralplan för centrum.

Föglö kommun stöder tunnel

Föglös kommunfullmäktige uttrycker stöd för en tunnel, det beslutades i fullmäktige igår.

Sju anbud på vägstation

Sju anbud har inkommit på Godby vägstation som Landskapet bjudit ut till försäljning via mäklare.

Påpekanden om gc-väg

Det har inkommit påpekanden till landskapsregeringen när det gäller det pågående bygget av en gång- och cykelbana mellan Mariehamn och Berghamn i Eckerö.

Extra färjturer till kommunmöte på Kumlinge

På söndag arrangeras ett öppet möte om kommunindelningsutredningen på Kumlinge. För att de som bor på Enklinge ska kunna delta har landskapsregeringen beslutat om extra färjturer med ms Rosala II.