• Polismästare Maria Hoikkala. Arkivfoto: Robert Jansson.
Totalt sett minskade brottsanmälningarna men anmälningarna om narkotikabrott ökade. Maria Hoikkala om polisens narkotikaprojekt:
Publicerad: måndag, 16 april, 2018 - 12:07, uppdaterad: måndag, 16 april, 2018 - 12:12

Färre brott anmäldes i fjol

Antalet brottsanmälningar minskar på Åland, precis som de gör i riket. På polisstyrelsens senaste möte informerade polismästaren Maria Hoikkala om att 2255 misstänkta brott anmäldes i fjol, och det är 967 färre än under 2016.

Egendomsbrotten har minskat lite medan de anmälda brotten mot liv och hälsa blivit fler. Främst är det misshandelsbrotten som ökat, från 175 fall år 2016 till 194 fall förra året. De anmälda sexualbrotten och rattfyllerierna har varit ungefär lika många, och narkotikabrotten har ökat från 173 till 213 stycken, vilket hänger ihop med att polisen satsat på ett särskilt narkotikaprojekt.

- Projektet har varit framgångsrikt och när det avslutas nu i vår funderar vi på hur vi ska organisera oss för att fortsätta bekämpa narkotikabrotten, säger Hoikkala.

Andelen brott som klarades upp förra året var 66,5 procent vilket var en liten ökning jämfört med 2016. Räknar man bort trafikbrotten så klarades 56 procent av brotten upp, jämfört med 40,5 procent 2016. Även antalet öppna ärenden minskar, framgår ur polisstyrelsens protokoll.

Fler Nyheter

Ekonomiska överenskommelsen godkänd i riksdagen

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström om beslutet:
Idag klubbades den ekonomiska uppgörelsen mellan Åland och Helsingfors i riksdagen som ett av de sista ärendena under dagen.

Åländsk transport förberedd på minskade utsläpp

EU-parlamentariker Nils Torvalds, Hans-Erik Eker från Transmar och Åland Posts Jonas Back
EU-parlamentet enades med representanter för de olika EU-länderna igår om ett gemensamt mål för att minska koldioxidutsläppen från tung transport.

Vinden ställer till det i skärgårdstrafiken

Ålandstrafiken meddelar att dagens hårda vind ställer till det en del för m/s Gudingen och m/s Odin idag.

Lärarna respekteras på Åland

Lärarna Mikael Virta och Gustav Rask
Situationen för de åländska lärarna är bra, säger lärarna Mikael Virta och Gustav Rask som arbetar i Kyrkby högstadieskola. Debatten om situationen i skolan har gått het den senaste tiden men det är inte synd om lärarna, säger Mikael Virta.

Lemland vill ha större daghem

Camilla Pada, barnomsorgsledare i Lemland
Planeringen för att bygga nya daghem i Lemland är långt kommen och förhoppningen är att det första spadtaget för det planerade nybygget i Söderby kan tas inom det här året.

Uppdaterat: Strömmen tillbaka i Lemland

Branden är släckt i den dumper som fattade eld i Lemland. Räddningsledningen har gett lov att driftsätta högspänningsledningen igen.

Ålandsminister Berner lämnar politiken

Ålands lantråd Katrin Sjögren om att Anne Berner lämnar politiken (från Åland idag)
Ålandsminister Anne Berner föreslås som styrelsemedlem för banken SEB. Det rapporterar Dagens Industri, som hänvisar till kallelsen inför SEB:s...

Strömavbrott under förmiddagen

Det blåser kraftigt och under onsdagsförmiddagen drabbades flera platser på Åland av strömavbrott.

Köp av släckningsutrustning får landskapsstöd

Två satsningar på brandsäkerhet får nu landskapsstöd. Föglö kommun kommer att få landskapsstöd för anskaffning av en lätt släckningsbil, enligt...