Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 oktober, 2019 - 11:42Uppdaterad: onsdag, 23 oktober, 2019 - 12:57
  • Sölve Högman, byråchef vid jordbruksbyrån. Foto: Kjell Brändström.

Extremväder kräver strategier för jordbruket

Tvära kast inom väderleken påverkar jordbruket och det finns olika strategier för att tackla det. Bland annat detta diskuterades under tisdagen vid ett seminarium som ingår i landsbygdsutvecklingsprogrammet.

– Förutsättningarna har ändrat lite grann, jordbruket har nya saker att hantera, som till exempel extremväder som torka. När man studerar extremväder och de rapporter som kommer ser man tydliga indikationer på att väderbilden och klimatet kommer att förändras, som att vattnet kommer att komma under fel del av året, säger Sölve Högman, byråchef vid jordbruksbyrån.
Under vinterhalvåret får man räkna med en ökad nederbörd vilket innebär att jordbruket måste hantera avrinningssituationen och dränera markerna så de kan ta emot den ökade vattenmängden.
– Samtidigt måste man magasinera nederbörden så den kan användas som konstgjord bevattning under sommarhalvåret. Det här är det nya normala, att saker och ting är lite upp och ner, säger Sölve Högman.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »