• Sölve Högman, byråchef vid jordbruksbyrån. Foto: Kjell Brändström.
Sölve Högman
Publicerad: onsdag, 23 oktober, 2019 - 11:42, uppdaterad: onsdag, 23 oktober, 2019 - 12:57

Extremväder kräver strategier för jordbruket

Tvära kast inom väderleken påverkar jordbruket och det finns olika strategier för att tackla det. Bland annat detta diskuterades under tisdagen vid ett seminarium som ingår i landsbygdsutvecklingsprogrammet.

– Förutsättningarna har ändrat lite grann, jordbruket har nya saker att hantera, som till exempel extremväder som torka. När man studerar extremväder och de rapporter som kommer ser man tydliga indikationer på att väderbilden och klimatet kommer att förändras, som att vattnet kommer att komma under fel del av året, säger Sölve Högman, byråchef vid jordbruksbyrån.
Under vinterhalvåret får man räkna med en ökad nederbörd vilket innebär att jordbruket måste hantera avrinningssituationen och dränera markerna så de kan ta emot den ökade vattenmängden.
– Samtidigt måste man magasinera nederbörden så den kan användas som konstgjord bevattning under sommarhalvåret. Det här är det nya normala, att saker och ting är lite upp och ner, säger Sölve Högman.

Fler Nyheter

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Åland Post är inte oroliga över sympatistrejk

Eivor Granberg och Dan Johansson vid Åland Post
Åland Post säger att de inte är oroliga för Sjömansunionens sympatistrejk. Eivor Granberg, affärsområdeschef för posttjänster på Åland Post berättar att man får ta det som det kommer.

Ingen biltrafik på Embarsunds linjen nästa tisdag

Reparationsarbete med färjklaffen på Finholma i Föglö innebär att ingen biltransport är möjlig under fyra timmar tisdag 26 november.

Lagtinget tar paus

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtinget tar paus till den 2 december. De planerade plenumen under resten av november är inställda för att finans- och näringsutskottet ska ha tid att bereda budgetförslaget för landskapet år 2020.

Campos flyttar till Umeå

Nyhetsnotisen i ljudformat
Briana Campos lämnar Åland United efter fyra år för spel i Umeå IK. Campos ansluter till UIK vid årsskiftet.

Arbetslösheten ökade något

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det relativa arbetslöshetstalet var i oktober 3,4 procent. Det är en liten ökning jämfört med samma månad ifjol, då det var 3,1 procent. Det här visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Fellman uttagen till IBU-cupen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Jenny Fellman är uttagen som en av fyra skidskyttar från Finland som ska tävla i IBU-cupen i de tre första inledande tävlingarna.

Polismyndigheten: Ärendet sköttes korrekt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Landskapsregeringen (LR) har svarat på riksdagens justitieombudsman (JO) begäran om klargörande i ett fall där en förundersökning om misstänkt diskriminering blivit liggande så pass länge att ärendet efter två år preskriberats. Några dagar senare har en kommissarie fattat beslut om att ärendet skulle avslutas.