• Extra elstängsel blev lösningen för Andreas Nordlund, Ronja Brenner och galten Fjalar. Foto: Felix Quarnström.
Grisbönderna Ronja Brenner och Andreas Nordlund:
Hela intervjun med grisbönderna Ronja Brenner och Andreas Nordlund:
Publicerad: måndag, 18 mars, 2019 - 12:43, uppdaterad: måndag, 18 mars, 2019 - 13:16

Extra stängsel blev lösningen för grisbönder

Med ett nytt stängsel kan grisarna på Nygårds fortsätta att böka utomhus i Sundsskogarna, utan risk för att smittas av svinpest eller bryta mot EU:s regler.

EU-direktivet för att förhindra spridningen av afrikansk svinpest, som trädde i kraft den 1 januari, verkade till att börja med hota grisgården i Mångstekta i Sund, där grisarna går utomhus i skogen året runt. Ronja Brenner och Andreas Nordlund befarade att man skulle tvingas stänga gården om grisarna inte längre fick gå ute. Men nyligen stod det klart att det räcker med ett extra stängsel runt inhägnaderna och att landskapsregeringen betalar ut investeringsstöd för detta till grisbönderna, vilket är en stor lättnad.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...