Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 mars, 2018 - 06:28Uppdaterad: onsdag, 14 mars, 2018 - 06:32
  • Åland fortsätter trycka på för en plats i Europaparlamentet. Arkivfoto: Nina Smeds

EU-platsen diskuteras i riksdagsutskott

I stället för att spara in på de 27 mandat som Storbritannien haft i Europaparlamentet borde statsrådet stödja arbetet för att parlamentet flyttas från Strasbourg till Bryssel. Det anser landskapsregeringen enligt en skrivelse till riksdagens stora utskott.

Statsrådet, alltså regeringen i Helsingfors, anser att Storbritanniens platser inte ska omfördelas till andra medlemsstater. Motiveringen är att inbesparingar behövs inom EU.

Landskapsregeringen är av annan åsikt och upprepar sin tidigare argumentation om att statsrådet en gång lovat arbeta för en åländsk parlamentsplats. Genom att slopa 27 mandat sparas årligen 62 miljoner euro medan den årliga kostnaden för parlamentet i Strasbourg är 180 miljoner påpekar landskapsregeringen för stora utskottet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »