Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 juni, 2019 - 17:39

Ersättning för papperslösas skolgång ska ses över

Den åländska lagstiftningen ger inget svar på hur papperslösa elevers skolgång ska finansieras.

Landskapsregeringen har, trots luckan i lagen, delvis godkänt Södra Ålands högstadiedistrikts begäran om ersättning för de kostnader som uppstått i samband med papperslösa elevers skolgång. Ersättningen betalas ut till högstadiedistriktet i enlighet med de landskapsandelar som Jomala skulle ha erhållit ifall de papperslösa eleverna skulle ha räknats in i elevunderlaget.

Enligt Katarina Halme-Wiklund, specialsakkunnig på utbildningsbyrån, rör det sig om ett fåtal papperslösa elever inom distriktet.

Landskapsandelarna för grundskolan bygger på kommunernas elevunderlag, som i sin tur baseras på folkbokföringen. En person räknas som papperslös när den inte har uppehållstillstånd och därmed saknar hemkommun. Papperslösa barn har enligt barnkonventionen rätt till undervisning. I riket har man lagstadgat att staten är skyldig att betala hemkommunsersättning till utbildningsanordnaren för papperslösa elever, men på Åland finns ingen liknande paragraf i lagen om landskapsandelar. Landskapslagen om främjande av integration omfattar heller inte personer utan uppehållstillstånd.

Landskapsregeringen har nu beslutat att se över lagstiftningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »