Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 30 november, 2017 - 14:31

Enkät om sexövergrepp kartlägger Svenskfinland

Advokat Lena Nordman har på nätet startat en enkät som kartlägger sexövergrepp mot kvinnor i hela Svenskfinland. Syftet är att göra en jämförelse i vilken region man är bäst på att bemöta kvinnor som anmäler sexbrott där hela processen från polisanmälan till domstolsprocessens avslutande ingår.

-Jag vill ha svar på vad vi kan göra bättre. Redan nu ser jag när jag tittar på de svar som inkommit att det finns ett stort glapp mellan brottsoffret och själva anmälan. Den som utsätts för ett sexbrott är ofta så söndrig att man inte har kraften att genast anmäla. Hur vi bättre ska ordna det stödet är en stor fråga, säger Lena Nordman.

Hon vill också undersöka hur brottsoffret blir bemött av polisen och ifall någon form av manipulation används då man frågas ut.

-Jag är starkt kritisk till att det verkar vanligt att föreslå förlikning, säger Lena Nordman.

Många har redan svarat på enkäten men hon önskar fler svar, främst från Åland. Enkäten finns på webadressen: https://www.lyyti.fi/questions/eca39a45a2.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »