Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 31 maj, 2021 - 16:07Uppdaterad: onsdag, 25 augusti, 2021 - 14:45
  • Det föreslås att ingen e-röstning hålls nästa val. Bilden är från förtidsröstningen år 2015.

"En enda hacker kan störa valet"

Landskapsregeringen har utrett frågan om internetröstning inför nästa val och föreslår att man inte gör ett nytt försök 2023 på grund av de problem som uppstod kring förra valet.

Tanken är att upphäva de bestämmelser om internetröstning som finns i dagens vallag och föra över dem till en separat lag, som kan träda i kraft när tekniken för att rösta via webben bedöms vara tillräckligt säker.

-Det kan ju räcka med att en enda hacker bestämmer sig för att störa det åländska valet och det känns för osäkert, säger kansliminister Harry Jansson (C ).

Lagtingsledamot Camilla Gunell (S) är kritisk till tanken att inte erbjuda internetröstning vid nästa val eftersom det riskerar att leda till ett minskat valdeltagande bland ungdomar som studerar utanför Åland.

-Jag tycker att Åland kunde vara ett testområde för internetröstning, säger Camilla Gunell.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »