Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 januari, 2019 - 15:19Uppdaterad: torsdag, 17 januari, 2019 - 13:29

Eleverna vill återgå till tidiga morgnar

Halvvägs in i stadens försök med senare morgnar för högstadielever är lärarna nöjda men eleverna redo att starta skoldagen tidigt igen. En av motiveringarna med skolstart klockan nio alla morgnar var att ungdomarna behöver sova på morgnarna.

Mikael Rosbäck, rektor vid Strandnäs högstadieskola, märker redan att färre elever kommer för sent till första lektionen, jämfört med tidigare. Schemaläggningen har varit ett svårt pussel säger vicerektor Gea Jansén:

-En del ämnen har bara en lärare, så det gäller att få den där sista timmen på plats. Men jag tycker att det känns bra att vi har den här rytmen, säger hon.

Eleverna vill återgå till tidiga morgnar eftersom sen skolstart inte innebär längre natt.

-När man börjar senare tycker vissa att man kan vara uppe längre och då kanske man inte sover så länge i alla fall, säger Julia Valkeapää.

Noel Rönnberg och Lucas Forsström ser mer nackdelar än fördelar med sen skolstart.

-Jag får mer utdelning av träning och läxläsning om jag slutar tidigare, för då är jag piggare, säger Lucas Forsström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »