• Ålands fiskares verksamhetsledare Fredrik Lundberg är lättad. Arkivfoto.
Ålands fiskares Fredrik Lundberg och finansminister Mats Perämaa intervjuas av Victor Enberg:
Publicerad: tisdag, 23 juli, 2019 - 14:23

Efter torskbeslutet: Det känns bra att en liten region hörsammas

Ålands fiskares verksamhetsledare Fredrik Lundberg är lättad efter torskbeslutet. Men till hösten ska kvoterna för torskfångsterna förhandlas fram.

På landskapsregeringen välkomnar man också beslutet och är glada över att kommissionen gick på Havsforskningsrådets rekommendationer och att beslutet om stopp av torskfiske enbart omfattar de södra delarna av Östersjön.

- Landskapsregeringen är lättade över att kommissionen gick på ICES rekommendationer och att våra åländska fiskare inte drabbas av beslutet, kommenterar finansminister Mats Perämaa.

Kansliminister Nina Fellman är också glad över beslutet.

- Vi är många som jobbat hårt för att Ålands ståndpunkt ska höras och är såklart glada att det gett resultat, meddelar Nina Fellman.

Beslutet som togs igår, gäller fram till den 31 december 2019.

Fler Nyheter

IFK förlorade i Vasa

En besviken Peter Lundberg:
Det blev förlust med 1-2 för IFK Mariehamn när dom besökte seriejumbon VPS.

Vård kan bli dyrt för skärgårdskommuner

Lis Karlsson, socialsekreterare på Föglö
Att ha en patient på ÅHS kan kosta en kommun runt 1.000 euro per dygn. I de fall där möjligheten att ge någon den vård som behövs inte finns i kommunen kan kostnaderna för specialvård och boende snabbt bli en trängande faktor.

MLK:s herrar blev trea

MLK:s herrar slutade på tredje plats i tennisens division 2 utomhus efter att dom spelade oavgjort 2-2 i den sista matchen mot ESTE82 i helgen.

Skatter höjs och klumpsumman ökar

Riksdagsledamot Mats Löfström
Bensin- och tobaksskatten höjs, de lägsta pensionerna höjs och klumpsumman ökar med drygt 4,1 miljoner euro i det budgetförslag som landets finansministerium presenterade i fredags.

"Förhastat beslut om ny färja"

Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson
Att upphandla elfärjan var ett förhastat beslut som inte kommer att innebära ökad tillgänglighet för skärgårdsborna. Det menar Föglö kommunpolitikerna Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson, som tillhör valmansföreningen Föglölistan.

IFK möter VPS

Ikväll ska IFK Mariehamn möta seriejumbon VPS i Vasa i fotbollsligan och matchen börjar 18.30.

Rättegång om penningtvätt utan misstänkt

Huvudförhandlingarna mot den åländske man som står åtalad för grov penningtvätt i Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo inleds i brådskande ordning så fort mannen är gripen och förd till Åbo uppger man från tingsrätten.

Salmén och Lindholm vann KM

När Eckerö golf höll klubbmästerskap i helgen så var det Anna-Karin Salmén och Johan Lindholm som stod som segrare i respektive klasser.

Holmström 34:a i Alliansloppet

Isac Holmström kom på 34:e plats i Alliansloppet i Trollhättan som är en tävling på rullskidor över 48 km.