Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 05:59Uppdaterad: tisdag, 23 oktober, 2018 - 06:09
  • Tingsrätten gick på landskapsregeringens linje i uppsägningstvisten. Arkivfoto: Malin Lundberg.

Dyr räkning för uppsägningstvist

35.000 euro i ersättning för landskapsregeringens rättegångskostander! Det ska en man betala efter att hans krav på ersättning för felaktig uppsägning förkastats av tingsrätten.

Mannen har varit anställd inom skärgårdstrafiken i olika perioder på viss tid under åren 2013 till 2016. Han ansåg att hans arbetsavtal sagts upp utan laga grund och yrkade att tingsrätten skulle slå fast att hans avtal gällt tillsvidare och att landskapsregeringen skulle betala drygt 80.000 euro i ersättning för ogrundad uppsägning och uppsägningslöner. Enligt mannen har samma arbetsavtal förlängts 31 gånger och därmed övergått från visstids- till tillsvidareanställning. Mannen menar att landskapet som arbetsgivare missbrukat rätten att använda sig av visstidsavtal, något som också påpekats från fackligt håll.

Landskapsregeringen menar att det funnits grundad anledning till visstidsavtal som bland annat gällt vikariat och att mannen inte är berättigad till några ersättningar. På den linjen dömde också tingsrätten enligt vilken mannen, på grund av att han förlorat målet, ska betala motpartens rättegångskostnader.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »