Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 maj, 2021 - 19:14Uppdaterad: onsdag, 19 maj, 2021 - 19:14
  • Dubbla doser vaccin kan innebära att man slipper karantän i vissa fall. Arkivbild.

Dubbelvaccinerade kan slippa karantän vid coronaexponering

Personer som har fått två vaccindoser mot covid-19 kan inte längre behöva sättas i karantän vid virusexponering.

Detta meddelar Institutet för hälsa och välfärd, THL. Smittskyddsläkare Tora Woivalin säger att detta också gäller på Åland.

- Det har gällt en tid för dubbelvaccinerad vårdpersonal som exponerats på jobbet. Det har nu utvidgats och gäller nu de som fått två vaccindoser och att det gått minst en vecka sedan sista vaccindosen, om man haft covidsmitta inom de senaste sex månaderna eller om man haft covidsmitta tidigare och fått en vaccindos, säger Tora Woivalin.

Dock görs alltid en individuell bedömning. Woivalin säger att det kan finnas omständigheter som medför att man ändå hamnar i karantän, men i normala fall kan karantän undvikas.

Detta gäller i detta skede när man exponerats för covid-19. Rekommendationerna om karantän vid inresande fortsättningsvis gäller, oberoende om man vaccinerats eller ej.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »