Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 maj, 2022 - 07:47Uppdaterad: torsdag, 12 maj, 2022 - 09:30

Döms för våldtäkt på sovande kvinna

En man döms av Ålands tingsrätt för våldtäkt till villkorligt fängelse i ett år och åtta månader.

Mannen döms även till 60 dagsböter på sammanlagt 1.200 euro. Han ska även ersätta målsägande med 2.000 euro för lidande samt betala målsägandes rättegångskostnader på drygt 2.100 euro.

Händelsen inträffade i Jomala i juli 2020. Den nu dömda mannen lade sig i samma säng som den sovande kvinnan och han hävdade att de hade haft ett frivilligt samlag. Kvinnan hade enligt mannen gjort närmanden och han antog att hon var vaken.

Kvinnan sade att hon trodde att det var en annan man hon hade samlag med. Hon sade att hon först efter avslutat samlag märkte att det var den nu dömda mannen.

Tingsrätten skriver i sin dom att kvinnans berättelse om händelsen är trovärdig och det stöds av de meddelandekonversationer hon haft med vänner efter händelsen. Hon har även direkt åkt till polisen för att anmäla våldtäkten.
I domen står det också att en sovande person anses befinna sig i ett hjälplöst tillstånd då personen inte kan försvara sig eller uttrycka sin vilja.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »